Kerken bieden vaker hulp bij financiële problemen

Maar liefst 41 miljoen euro is er vorig jaar door protestantse en katholieke kerken uitgegeven aan armoedebestrijding. Dat is tien miljoen meer dan in 2012.

Dit soort hoge bedragen vallen zelfs nog in het niet bij de 2,2 miljard euro die nodig zou zijn om alle arme gezinnen binnen een jaar uit de financiële problemen te halen. Zo meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Mensen die in financiële problemen raken weten vaak niet waar aan te kloppen voor hulp en ondersteuning. Dat er een voedselbank bestaat is wel bekend, maar verder komen ze niet.

Overheid voor een deel ook schuldig

De kerken bieden mensen individuele financiële steun, en helpen bijvoorbeeld ook voedselbanken en delen kerstpakketten uit. Volgens Meta Floor, die werkzaam is bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en zich met armoede bezighoudt, is er veel aan de overheid gelegen.

Vogels haar heeft een groot aantal mensen, zoals laaggeletterden en psychiatrische patiënten, moeite om ambtelijke taal te begrijpen. Daardoor gaat het nogal eens mis bij het invullen van formulieren of het betalen aan de belastingdienst. Vervolgens stapelen de problemen zich op. Bovendien weten deze mensen volgens Floor de geldpotjes vaak niet te vinden.

Toch blijkt uit cijfers van het Knooppunt Kerken en Armoede dat meer en meer mensen met financiële problemen bij de kerk aanklopt voor hulp.

SchuldHulpMaatje biedt structurele hulp

Een voorbeeld is SchuldHulpMaatje. Een kerkelijke organisatie die probeert mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken. Ze biedt hulp via internet en met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven, zo vermeldt de website.

Daarmee pleit SchuldHulpMaatje voor een structurele aanpak zodat mensen zichzelf na enige tijd weer kunnen redden. De organisatie opereert landelijk, en tegelijkertijd gebeurt dat lokaal vanuit drie kerken en/of organisaties die hierin samenwerken, zodat er per locatie voldoende draagvlak is.

In alle lagen van de bevolking

Op de site staat te lezen: …Schulden zijn niet voorbehouden aan mensen met een minimum inkomen of een bijstandsuitkering. Dat beeld is achterhaald. Al zijn dit natuurlijk wel de meest kwetsbare groepen.

Persoonlijke drama’s en tegenslagen, zoals werkloosheid, ziekte, echtscheiding of huis onder water kunnen ook bij mensen met een midden- of zelfs hoger inkomen financiële ellende veroorzaken. Ook ouderen die moeten rondkomen van een AOW-uitkering hebben het vaak moeilijk. Hetzelfde geldt voor veel zzp’ers en studenten of pas afgestudeerde jongeren. Kortom; schulden raken alle lagen in de bevolking…

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top