Liever niet naar de Voedselbank. Hoe dan?

Je hebt geen werk en moet naar de Voedselbank. Hoe kom je daar weer uit? We geven tips.

Steeds meer ouderen bezoeken de Voedselbank. Mogelijk doordat mensen boven de vijftig jaar moeilijker aan een baan kunnen komen. We noemen de cijfers en geven sollicitatie-tips.

De cijfers liegen er niet om, maar toch zou niemand bij de pakken neer moeten gaan zitten. Een positieve instelling en vertrouwen in de toekomst zijn belangrijk, ook al is het op een bepaald moment nog zo moeilijk en komt inderdaad die Voedselbank in beeld.

De armoede cijfers

Het aantal ouderen dat de Voedselbank bezoekt is gestegen van 34 naar 37 procent. Volgens het CBS is ook er ook een toename in het aantal mensen dat vier jaar of langer moet rondkomen van een laag inkomen.

In maart 2017 beweerde GroenLinks voorman Jesse Klaver al dat zo’n 80.000 ouderen naar de voedselbank gaan. Dat lijkt niet helemaal waar te zijn, maar drie procent van de ouderen blijkt wel onder de armoedegrens te leven.

Vooroordelen bij werkgevers

Het vinden van een baan, blijkt een struikelblok in het bestaan van mensen boven de vijftig. Ondanks vaak een sterk cv, hebben werkgevers vooroordelen. Ouderen zouden hogere lonen eisen, minder energie hebben, niet goed op de hoogte zijn van de nieuwste technieken, problemen hebben met jongere leidinggevenden en minder flexibel zijn. Dat is nogal wat en heel naar als je net vijftig bent en weet dat je minstens nog vijftien en misschien wel zeventien jaar moet werken.

Solliciteren naar een baan, hoe doe ik dat dan?

  • Vaak gaat het niet om de leeftijd die lastig is om een baan te vinden, maar om de keuzes die je bereid bent te maken. Dat heeft alles met flexibiliteit en levenszin te maken. Denk daar bewust over na.
  • Zoek een baan niet alleen via advertenties, die tijd is geweest. Zorg voor een goed Linkedin profiel, zoek op banensites en ga netwerken.
  • Wees bereid te verhuizen. Een leuke baan biedt misschien wel een heerlijke nieuwe start op een andere plek. Bovendien is ver moeten reizen voor een baan, sowieso niet bevordelijk voor je energie.
  • Wees open minded en sta open voor nieuwe ervaringen. Dat brengt meteen ook een hoge mate van creativiteit met zich mee.
  • Wees zelfverzekerd. Je weet wat je kunt.
  • Heb je een gesprek, oog dan fit en maak een goede eerste indruk. Wees vooral positief.
  • Zet jouw kennis en ervaring op een rij. Stem dit goed af op het profiel dat de werkgever wenst.
  • Geef in een sollicitatiegesprek concrete voorbeelden van nieuwe technieken die jij onder de knie hebt en waar je in geïnteresseerd bent.
  • Laat je ervaring zien. Je hebt vaak veel vaardigheden geleerd in je al jarenlange werkzame leven. Je bent bijvoorbeeld goed in leiderschap of probleemoplossend denken. Kom er mee voor de dag.
  • Laat zien dat je een groot netwerk hebt. Dat heb je veelal voor op jongere kandidaten.
  • Voordelen die je mee kunt nemen in het gesprek:
    Een oudere werknemer is meestal geen jobhopper.
    Je hebt geen jonge kinderen meer die je kunnen afhouden van je werk of jou slapeloze nachten bezorgen.