Je oude open haard verduurzamen

Een open haard of houtkachel is een echte aanwinst voor je interieur. Je kunt je huis er niet alleen goed mee verwarmen, maar het vlammenspel is ook prachtig om naar te kijken. Misschien wist je het niet, maar ook in een oude open haard is het goed mogelijk om duurzaam en zonder overlast te stoken. Je eigen stookgedrag heeft een grote invloed op de hoeveelheid rook en roet die bij de verbranding ontstaat, en hoe hoog het rendement van je kachel is. Wil je een nieuwe haard aanschaffen, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je zo milieuvriendelijk stookt.

Duurzaam stookgedrag

Wat voor soort kachel je ook hebt, je stookgedrag heeft veel impact op de duurzaamheid van je haard. Dat geldt vooral voor het stoken van hout, omdat je hier veel keuzes in te maken hebt. Heb je een houtkachel, let dan in de eerste plaats op de kwaliteit en staat van het hout. Zorg dat je hout gebruikt dat schoon is en niet behandeld is met chemicaliën zoals verf of beits. Ook kun je van tevoren controleren wat de vochtigheidsgraad van het hout is. Ligt dat percentage tussen de 15 en de 20%? Dan is het geschikt om mee te stoken. Hout dat een hoger vochtigheidspercentage heeft, geeft veel rook bij het verbranden. Ook kun je het beste stoken met de Zwitserse methode. Hierbij stapel je de blokken kruislings op, van dik naar dun, en steek je de stapel van bovenaf aan. Op die manier kan de verbranding gelijkmatig plaatsvinden en komt er weinig fijnstof vrij.

Waarop moet je letten als je een nieuwe haard koopt?

Ga je een nieuwe haard aanschaffen, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om jezelf ervan te verzekeren dat je er duurzaam mee kunt stoken. Je kunt bijvoorbeeld een elektrische haard aanschaffen, wanneer je niet van plan bent die als hoofdverwarming te gebruiken. Ook houtkachels kunnen echter duurzaam zijn. Houtkachels moeten tegenwoordig aan diverse milieuregels voldoen om verkocht te mogen worden. Ook krijgen ze een energielabel mee. Aan dat energielabel kun je zien hoe milieuvriendelijk de kachels zijn en hoeveel brandstof ze nodig hebben om een bepaalde hoeveelheid warmte te genereren. Kies je voor een kachel met een hoog energielabel, zoals de haarden van het merk Aduro, dan weet je zeker dat die een hoog rendement heeft.

Een elektrische haard in huis

Wil je je haard niet als hoofdverwarming gebruiken, maar als sfeerverhoger of als bijverwarming, dan kun je met een elektrische haard goed uit de voeten. In een elektrische haard brandt geen vlam, waardoor dit soort kachels veiliger zijn dan bijvoorbeeld een open haard. In plaats van echt vuur wordt het vlammenspel in de haard gesimuleerd met licht en effecten. Het lijkt net echt. Hierdoor hoef je met een elektrische kachel niets aan sfeer in te leveren. Daarnaast heb je voor zo’n soort haard geen rookkanaal nodig, omdat er geen uitstoot ontstaat. Je kunt een elektrische haard gemakkelijk in een bestaande open haard laten bouwen, wanneer je over wilt stappen op elektrisch stoken.

De redactie van 50plus is niet betrokken bij of verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top