In de moestuin: tijd om te oogsten!    

Het harde werken in de moestuin wordt in augustus beloond. Oogsten, oogsten en nog eens oogsten, maar ook zaaien!

Verhalen uit Pake’s moestuin (9)

Het is momenteel volop genieten van eigen gekweekte groenten. Gister at ik bijvoorbeeld bloemkool uit eigen tuin. Normaal ben ik daar geen enorme fan van, maar ik moet toegeven uit eigen tuin is het toch wel erg lekker. Augustus is een hele drukke maand qua oogsten. Maar als je nog wat tijd vrij kan maken vergeet dan vooral niet om nog wat te zaaien!

Jong oogsten

Oogsten in de moestuin is een zorgvuldig klusje. Bij elke groente gelden andere regels. Courgettes kun je bijvoorbeeld het beste oogsten als ze niet te groot zijn. Laat je ze doorgroeien dan verliezen ze veel smaak. Zelf geteelde courgettes zijn vaak een stuk kleiner dan die je bij de plaatselijke supermarkt ziet liggen. Makkelijker gezegd dan gedaan, ze groeien erg snel en je mist er ook wel eens eentje. Voordat je het weet heb je een aantal mega exemplaren die op een dag niet te missen zijn. Naast courgettes zijn er meer groentes die je jong moet oogsten zoals: augurken, komkommers, bietjes, radijzen, sla en andijvie. Ook daarvoor geldt, wacht je langer dan wordt de smaak steeds minder.

Regelmatig oogsten

Bij groentes zoals peultjes, doperwten, sperziebonen en snijbonen is het belangrijk om regelmatig te oogsten. De plant maakt dan sneller nieuwe exemplaren aan. Bij het oogsten gebruik ik vaak een schaar. Pluk je met de hand dan loop je het risico om de plant te beschadigen. Na het oogsten is het zaak om de groentes zo snel mogelijk te verwerken. Dat betekent vers opeten of inmaken. Laat je de groente te lang liggen dan verliest het smaak. Afgelopen weekend zijn er door ons heel wat sperziebonen en snijbonen geoogst en meteen ingemaakt. Superhandig voor in de winter en de smaak is nog steeds prima.

Lege percelen

Op bovenstaande foto zie je wat er in onze moestuin geoogst is afgelopen weekend. Van peterselie tot rode bieten en zelfs goudsbloemen. Van de gedroogde blaadjes kun je zalf maken. Omdat we aankomend weekend meedoen met Brommels! (open tuinen evenement) hebben we de tuinpaden wat netter gemaakt. Niet te netjes, want al die goudsbloemen is natuurlijk een prachtig gezicht.

Door al dat geoogst zijn er nu flink wat percelen leeg. Daar hou ik niet van. Gelukkig kan er in augustus ook nog gezaaid en geplant worden. Zo heb ik bijvoorbeeld meirapen en spinazie gezaaid. Vorige week winterprei geplant en een perceeltje ingezaaid met Phacelia ( ook wel bijenbrood genoemd). Het is een eenjarige plant die gebruikt kan worden als groenbemester. Het groeit erg snel en verdrukt daardoor het onkruid. Nog nooit eerder gezaaid, dus ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik was nog net op tijd, want je moet het voor 20 augustus zaaien. Maar wie weet komt het in de herfst nog tot bloei!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel acht.