Verhalen uit Pake’s moestuin (12)
Vorig jaar schreef ik een blog over mais, want het is een opvallende groente. Officieel is het geen groente, maar een graangewas. Mijn oogst was destijds niet zo denderend, maar dankzij de tips die ik toen deelde en dit jaar zelf heb toegepast heb ik nu wel een mooie oogst!
En natuurlijk dankzij het weer, want suikermais heeft veel warmte nodig, het is oorspronkelijk een tropische plant. Half mei vind ik de perfecte periode om in de volle grond te zaaien. Je hebt een bodemtemperatuur van 10 graden Celsius nodig. Zorg voor een plantverband van 15 centimeter in de rij en 50 centimeter tussen de rijen.
Zaai de korrels drie tot vijf centimeter diep. Mocht het een koud voorjaar zijn dek dan de grond af met vliesdoek. Dit beschermt tegen de nachtvorst en zorgt voor extra warmte. Zaai de mais niet in een hele lange rij maar in een blok van vier of vijf korte rijen. De mais staat hierdoor lekker beschut. Mais is een kruisbestuiver, bijen of andere insecten zijn dus niet nodig.
Windvanger
Maisplanten kunnen erg groot worden, soms wel twee meter. Je kunt ze hierdoor perfect gebruiken als windvangers voor andere gewassen in je moestuin. Bijvoorbeeld voor komkommers, boontjes of augurken. Tijdens de groei van de planten ontstaan er zijscheuten aan de onderkant van de hoofdstengel, die moet je afbreken, zodat de plant alle energie in kolven aan de hoofdstengel stopt. Je krijgt misschien minder kolven, maar ze smaken beter en zijn rijker gevuld.
Regelmatig controleren
In augustus (of juli) begint de mais te bloeien. Bijna oogsttijd. Zodra de pluimen bruin en droog zijn raad ik aan om er eentje te testen. Het is namelijk best lastig om de juiste timing te bepalen. Oogst je te vroeg dan zijn de korrels nog niet zo zoet. Wacht je te lang dan heb je harde korrels die ook nog eens melig smaken.
Mais invriezen
Na het oogsten verliezen de kolven snel het suikergehalte. Die worden heel snel omgezet in zetmeel. Het beste is dus om de mais meteen op te eten. Je kan de kolven nog een aantal dagen bewaren in de koelkast, maar de smaak en de zoetheid gaat dan wel achteruit. Tsja daar zit je dan met je flinke oogst. Op Internet las ik dat invriezen ook een mogelijkheid is en vandaar dat er nu flink wat in de vriezer ligt. Ik hoop dat de smaak nog steeds zo heerlijk zoet blijft. Ik ben benieuwd!
Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel elf.