In de moestuin: meiraapjes, ken jij ze nog?

Meiraapjes een vergeten groente? Zonde, volgens redacteur Hillie. Lees hier waarom.

Verhalen uit Pake’s moestuin (3)

Meiraapjes, knolrapen of meiknolletjes zijn ronde wit/paarse knolletjes. Ooit een hoofdgroente in Nederland, daarna gedegradeerd tot veevoer, toen zelfs dat niet meer, maar nu bij vele amateurtuinders, waaronder ik, herontdekt als vergeten groente.

Veelzijdig

De naam meiraapjes is afgeleid van het feit dat je ze in het voorjaar oogst. Zaai je ze in het najaar, dan worden ze ‘herfstrapen’ genoemd. Heb je zelf geen moestuin dan zijn ze verkrijgbaar op biologische markten of bij een groentespeciaalzaak. In de supermarkt tref je ze niet zo snel aan. Dat is in de ons omringende landen, zoals België, Duitsland en Frankrijk, wel anders. Daar zijn ze altijd populair gebleven. In Frankrijk worden ze ‘navets’ genoemd en daar is het een echte lekkernij. Van alles wordt er mee gedaan; roosteren, stomen, grillen, roerbakken, karamelliseren, noem het maar op.

Foto: Op het ‘oogstbankje’ zien ze er kleurig uit! 

Leuke verschijning

Zelf besloot ik ze dit jaar te zaaien, omdat het zo’n mooi wit knolletje met een lichtpaarse kleur is. In april gezaaid en in juni geoogst. Geen moeilijkheden, alleen even uitgedund. Maar wat dan? Wat moet je ermee? Zo creatief als de Fransen met hun gerechten zijn ben ik zelf niet. Daarom heb ik ze tot nu toe alleen nog maar in de salade verwerkt. Nu las ik op internet dat je de raapjes prima in blokjes kunt snijden en in de groentesoep of groentenlasagne kan doen. Ga ik zeker proberen, want er staan nog genoeg. En als ik ze te lang laat staan zijn ze vast niet meer zo lekker. Na oogsten kun je de meiraapjes overigens nog wel twee weken in de koelkast bewaren.

Is het lekker?

Waar het naar smaakt? De smaak doet mij denken aan de smaak van radijs, maar dan milder. Zoet, fris, maar wel met pit. Voor gebruik moet je ze goed wassen en van de onder- en bovenkant snij je een dun plakje. Wanneer je ze jong oogst hoef je ze niet helemaal te schillen. Zijn ze al iets ouder schil ze dan wel helemaal, want de buitenkant is dan taai. Het loof is ook eetbaar. Schijnt wel bitter te zijn. Door te koken of te roerbakken verdwijnt de bittere smaak, iets wat ik nog moet ondervinden. Volgend jaar weer meiraapjes in de tuin? Ja hoor, ze zien er prachtig uit en smaken prima!

Vorige aflevering gemist. Klik hier voor deel twee.