In de moestuin: Ken jij Cavolo Nero, oftewel zwarte boerenkool?

Maak eens een gerecht met palmkool. Met wat? Het is de Italiaanse variatie op boerenkool.

Moestuinverhalen 28

Het is herfst en de tuin begint leeg te raken. Jammer, maar dankzij de ‘oudewijvenzomer‘ is het nog steeds volop genieten in de moestuin. Bovendien zijn herfst- en wintergroenten erg lekker. Neem bijvoorbeeld palmkool. Een soort van boerenkool, maar dan net even anders.

Zwarte kool

Palmkool is het mediterrane zusje van boerenkool en komt van oorsprong uit Toscane, Italië. De Italianen noemen het Cavolo Nero. Zwarte kool. De kool is trouwens niet zwart, maar donkergroen. Tijdens het koken wordt de kleur intenser en krijgt het wat meer een zwarte tint. In Nederland noemen we de groente zoals gezegd palmkool. Dit komt, omdat de plant qua uiterlijk iets weg heeft van een kleine palmboom.

In Italië is palmkool nog altijd een populaire groente in tegenstelling tot Nederland. Hier werd het in de 19e eeuw veel verbouwd. Daarna werd de groente om onbekende reden verdrongen door boerenkool. Daar komt verandering in. Palmkool wordt steeds vaker gebruikt door topkoks en het is weer iets gemakkelijker te verkrijgen bij groenteboeren.

Zaaien

Het telen is makkelijk. In de volle grond zaai je van april tot en met half juli. Palmkool ontkiemt het beste bij een temperatuur van 15 tot 18 graden. Zaai de zaadjes op een een diepte van 1 centimeter en bedek ze goed met grond. Na één tot twee weken zie je groene sprietjes boven de grond komen. Heb je meerdere zaadjes op een plek gezaaid? Vergeet dan niet om uit te dunnen. Laat een sprietje staan met ongeveer 45 centimeter tussenruimte. Alles alles goed gaat wordt dat uiteindelijk de palmkool. Hij wordt ongeveer 80 tot 100 centimeter groot.

Oogsten

Het blad kan vanaf de herfst tot ver in februari geoogst worden. Let erop dat je van beneden naar boven oogst. Laat de topbladeren zitten. Dan groeit de plant verder en maakt nieuwe bladeren aan. Het mooie van palmkool is dat het omhoog groeit en minder ruimte in beslag neemt dan boerenkool. Het is een tweejarige plant en kan goed tegen vorst. In het eerste jaar maakt hij veel blad aan wat je kunt oogsten. In het tweede jaar enkel bloemen. Dan wordt het een sierplant. Mooie en nuttig, want de beestjes die erop afkomen zijn weer goed voor de moestuin.

Hoe smaakt het?

De smaak is te vergelijken met snijbiet of paksoi, maar dan zonder de aardse smaak. Het is stevig, knapperig en een heel klein beetje bitter, maar niet zo bitter als boerenkool. De smaak is zoeter als de vorst eroverheen is geweest.

De groente zit bomvol vitaminen. Het is rijk aan vitamine A, C, B6 en B11 en K. Erg gezond dus! Om de smaak en vitaminen te behouden moet je vers geoogste palmkool zo snel mogelijk bereiden. Heb je toch wat over? Dan kun je de bladeren een paar dagen in de koelkast bewaren.

Palmkool kan op verschillende manieren gegeten worden, gekookt, gestoomd, gewokt, als soep, smoothy en stamppot. Je eet enkel het blad en niet de nerf. Die snij je ertussenuit. De nerf is hard en taai. Zelf heb ik onlangs ook wat palmkool geoogst en klaargemaakt met penne, cherrytomaten, pijnboompitten, rode peper, ui, knoflook, spekjes en slagroom. Heerlijk!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel zevenentwintig.