In de moestuin: een eetbare vliegende schotel

Heb jij al kennisgemaakt met het onbekende neefje van de courgette? Lees hier van alles over de patisson.

Ken jij de patisson? Grote kans van niet. Zelfs in rijtjes van vergeten groenten kom je de patisson amper tegen. Jammer, want hij is zo leuk!

Prinsenmuts

Het is een kleine vrucht die familie is van de courgette, pompoen en komkommer. De officiële Latijnse naam is cucurbita pepo en betekent sierpompoen. De variatie heet ‘Ovifera’. In het Nederlands wordt de patisson ook wel tulbandpompoen, keizermuts, bisschopsmuts of prinsenmuts genoemd. In Engeland heet de vrucht ‘Patty Pan’. Dat betekent letterlijk ‘een pan om patty in te bakken’. Patisson worden vaak gebakken gegeten. Vanuit het Engels is de Franse naam patisson ontstaan. Persoonlijk vind ik prinsenmuts de leukste naam. Wat jij?

UFO

Vorig jaar heb ik de patisson voor het eerst ontdekt. Ik was meteen verkocht. Alleen al vanwege de grappige vorm is het een feestje om ze te telen. Een patisson is aan een kant afgeplat en de rand is gewelfd. Het is net een vliegende schotel. Columbus vond hem blijkbaar ook interessant, want die heeft er aardig wat van meegenomen vanuit Zuid- en Centraal-Amerika richting Spanje. Vroeger werd hij in eerste instantie veel als siervrucht gebruikt. De plant zelf is eveneens decoratief. Het is een kruipplant met mooie grote oranje bloemen.

Zaaien

Het zaaien gaat precies hetzelfde als bij een courgette. Mocht je zelf niet een kas hebben dan kun je gebruik maken van een mini kasje. Vul zes kleine potjes met potgrond. Maak de aarde vochtig en duw twee zaadjes per pot in de aarde. Let erop dat je de ronde kant naar beneden duwt en de punt omhoog. Het puntje moet je nog net kunnen zien. Zet het kasje op een warme plek (ongeveer 20 graden) en geef water. Na ongeveer zes dagen begint de patisson te kiemen. Na 15 mei kun je het plantje buiten in de volle grond zetten. Het is best wel een grote kruipplant dus je moet wel enigszins ruimte in je tuin hebben. Heb je dat, onthou dan deze zaaitip voor het volgende voorjaar.

Oogsten

Het verzorgen is net zoals bij een courgette heel erg gemakkelijk. De plant redt zichzelf prima. Oogst wel op tijd, want dat geeft de plant een stimulans om meer vruchten te maken. Het beste is om de patisson te oogsten met een scherp mesje wanneer de vruchten zo’n 15 tot 20 centimeter groot zijn. Afgelopen weekend heb ik de laatste exemplaren geoogst.

Door een klein steeltje te laten zitten kan je de patisson langer bewaren. Het is ook mogelijk om heel kleine vruchtjes te oogsten, die zijn heel smaakvol. Hou het allemaal wel goed in de gaten, want net als bij courgettes groeien de vruchten flink. Voordat je het weet heb je een patisson van een paar kilo. Niet meteen weggooien hoor, gebruik ze in de soep of voor de sier.

Feestje op je bord

De smaak is vrij neutraal. Het lijkt op de smaak van een courgette en een pompoen. Het is de vorm die het juist zo leuk maakt. Tip: snij de patisson horizontaal door, hol hem uit en vul hem met een lekker mengsel. Ziet er fantastisch uit op je bord!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel vierentwintig.