Hulp van een gespecialiseerde advocaat bij familiekwesties 

Bij problemen in uw privé-situatie kunt u in aanraking komen met het familierecht. Dit rechtsgebied staat ook bekend als personen- en familierecht en is deels opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Onder het familierecht vallen de verbreking van een samenleving, de ontbinding van een geregistreerd partnerschap en een echtscheiding. Hetzelfde geldt voor het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden, het erkennen van kinderen en geschillen over het ouderschapsplan. U kunt terecht bij een advocaat die is gespecialiseerd in het personen- en familierecht voor juridische hulp bij een van deze situaties. Deze advocaat kan u tevens bijstaan bij vragen over kinder- of partneralimentatie. Wanneer u te maken krijgt met een van bovengenoemde zaken, is het verstandig om advies in te winnen van een advocaat in Eindhoven of een andere plaats.

Personen- en familierecht

In het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens is een aantal belangrijke regels met betrekking tot het familierecht opgenomen. Ook in Nederland zijn deze regels van grote invloed. Het personen- en familierecht richt zich op uiteenlopende vormen van familiebetrekkingen, waaronder: het huwelijk, echtscheiding, geboorte en bescherming van personen. De regelingen omtrent het gezinsleven en andere wetgeving omtrent het familierecht is aan veranderingen onderhevig. Zo is in 2009 de regeling voor het verplicht ouderschapsplan ingevoerd. Deze regeling stelt tevens het gelijkwaardig ouderschap als wettelijk uitgangspunt. Een ander voorbeeld van een wijziging spreekt uit het voortduren van gezamenlijk gezag van ouders over hun kind na echtscheiding. Deze wijziging werd in 1998 van kracht. In 2018 werd de algehele gemeenschap van goederen vervangen door de beperkte gemeenschap van goederen.

Echtscheiding 

Als u en uw partner hebben besloten om uw huwelijk te beëindigen, kan een familierechtadvocaat u op de juiste manier ondersteunen bij deze verdrietige gebeurtenis. U kunt er namelijk van op aan dat deze advocaat volledig bekend is met de laatste ontwikkelingen binnen het familierecht. De advocaat dient een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen bij echtscheiding. Het is noodzakelijk om een ouderschapsplan op te stellen als er kinderen bij de scheiding zijn betrokken. Een van de afspraken die wordt vastgelegd in dit plan is de zorgregeling voor het kind of de kinderen.

Juridische hulp

Voor juridische hulp rondom: echtscheiding, samenlevingsvormen, burgerlijke stand, afstamming, voogdij en ouderlijk gezag, kunt u een advocaat raadplegen die is gespecialiseerd in het familierecht. Ook kan deze advocaat u bij de scheiding helpen met bijvoorbeeld: de afwikkeling van vermogen bij scheiding, de verevening van pensioen bij scheiding en kinder- of partneralimentatie.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top