Hoe Yiannoula het Griekse verlamde schaap een fijn thuis vond

Een Grieks verlamd schaap in een rolstoel opvangen, dat is nogal wat. Maar Maria Mora doet het met veel liefde. Yinannoula het schaap is niet het enige hulpbehoevende dier dat ze een thuis biedt. Lees hier het bijzondere verhaal.

Maria Mora zet zich met heel haar hart in voor hulpbehoevende dieren. Zoals Yiannoula het schaap, dat in een rolstoel zit. Makkelijk is het niet, zeker niet financieel. Maar met genoeg passie kom je een heel eind.

We hebben bij 50 plus oog voor bijzondere initiatieven die de wereld een beetje mooier maken en verhalen die aandacht verdienen. Zoals het artikel over hond Joy die getraind is om afval op te ruimen. Of de inzameling van Elly voor onderzoek naar hersentumoren. Het speldje van Stichting 2109 om meer begrip te kweken voor mensen met een dementie. Of het verhaal van vrijwilliger Harry die iedere week fietst met zijn maatje René die het syndroom van Down heeft.

Er was eens…

Yiannoula in rolstoelOok dit is een bijzonder verhaal, dat we graag vertellen. Er was eens een kreupel schaap in een rolstoel. Ze luisterde naar de naam Yiannoula en werd gevonden op Kreta nadat ze verstoten was door de kudde. Ze werd met de fles grootgebracht door het jonge stel Niki en Andreas, in een Grieks flatje. Yiannoula had het er fijn en speelde met de hond, zwom in de zee en ging mee met uitstapjes. Maar na twee jaar werd de behuizing echt te klein. Nu woont Yiannoula, na een hoop papierwerk en een stressvolle vliegreis, in het Zeeuwse Biervliet en wordt ze liefdevol verzorgd door Maria Moria. Ik zoek contact met deze enorme dierenvriendin en ze vertelt enthousiast over haar leven, dat in het teken staat van hulpbehoevende dieren.

Yiannoula in Biervliet

“Yiannoula is incontinent en draagt ’s nachts een luier. Ze slaapt op een incontinentiekleed en als ze wakker is dan roept ze “Beh”. Ik maak dan een emmer sop, knip de luier los, til haar uit de mand, maak haar schoon terwijl ze wat lekkers eet en klaar is Kees. Nou ja, niet helemaal, want Yiannoula heeft last van haar huid en haar schrale plekjes worden ingesmeerd met Sudocreme.” Daarna zet Maria haar in haar rolstoel en eet het schaap lekker verder. Sinds ze in Biervliet woont, is ze al vijf kilo aangekomen. Als haar buikje gevuld is loopt ze naar de huiskamer of naar buiten. Ze kan zelf in- en uitlopen wanneer ze daar zin in heeft. Soms moet Maria overdag even weg en dan gaat het schaap terug in de mand. Met luier en kleed en zonder rolstoel. Een heel gedoe, maar ze doet het met liefde.

Veel meer dieren

Hond rolstoelHet schaap Yiannoula is niet het enige dier dat Maria opgevangen heeft. Ze woont samen met 27 honden, 40 katten, een varken, 15 kippen, 20 duiven en 15 eenden. Die laatste twee soorten werden gered van de bio-industrie en de Chinees. Maria vangt met haar Stichting Zorgeloos Dierenleven dieren op, die allemaal iets markeren: ze zijn doof, blind, verlamd of incontinent of hebben suikerziekte of epilepsie. Het schaap is niet de enige rolstoeler; ook drie honden rennen rond met wieltjes.

Maria en haar dierenWaar de eigenaren opgeven en hun dier in willen laten slapen, geeft Maria nog niet op. Ze zorgt ervoor dat ze nog een paar jaar een fijne plek hebben. Een druppel op de gloeiende plaat, dat weet ze best, maar toch de moeite waard. De dieren blijven bij haar zolang ze leven en worden niet herplaatst. Door de incontinentie van sommige dieren is Maria heel veel tijd kwijt met schoonmaken. Maar dat vindt ze totaal niet erg. Dat haar dieren veel aandacht en warmte krijgen, daar draait het om. Sommige kwamen agressief binnen en zijn nu heel sociaal. De liefdevolle zorg doet hen goed.

Iedere avond maakt Maria een rondje langs de dieren. “Ik doe iedere avond een ronde om overal even welterusten te knuffelen en medicijnen uit te delen. De hondjes leg ik in bed of mand, zodat ze lekker slapen en weten dat het bedtijd is. Ik heb zo voor ieder dier een ritueeltje. Dit is fijn voor hun regelmaat, ze weten wat ze kunnen verwachten. Met sommigen hondjes loop ik nog even de tuin in.”

Financieel niet makkelijk

Maria moet het hebben van maandelijkse donaties en incidentele giften, want ze krijgt geen subsidie voor wat ze doet. Iedere donatie wordt tot op de laatste cent gebruikt voor de dieren die ze verzorgt. Ze heeft vanzelfsprekend veel dierenartskosten en het is niet altijd makkelijk. Onlangs begaf haar bus het en dat is een ramp, want die bus wordt onder andere gebruikt om met de dieren naar de dierenarts te kunnen. Er is geen geld voor een nieuwe en ze hoopt dan ook op veel gulle giften. Zelf leeft ze van haar teken- en schilderkunst en de massages en meditaties die ze geeft. Geen vetpot dus. “Ik struggle maandelijks heel wat af en wat zou het fijn zijn als iemand naar aanleiding van dit artikel donateur wordt. Dat kan al voor 1,50 euro per maand. Een eenmalige gift is natuurlijk ook geweldig! De dieren kunnen echt alle kleine beetjes hulp gebruiken. Ook al zou iemand maar één euro overmaken, dan ben ik daar al enorm blij mee!” Ze blijft ondanks alle geldzorgen optimistisch, want bij de dieren kan ze zichzelf zijn. “Ze zijn altijd vrolijk, dat heb je bij mensen niet.”

Maria haar dieren steunen?

Wil je het werk van Maria werk steunen, klik dan hier (rechts bovenin vind je een doneerknop). Op haar Facebookpagina deelt Maria regelmatig filmpjes van haar dieren. Bijvoorbeeld van poes Sky die heerlijk aan het spelen is met een hangmatje. En van de honden Pacman en Diablo die samen lekker knuffelen. En van poes Harrie die knuffelen zo fijn vindt.

Het hele verhaal in een filmpje

Deze video laat het hele verhaal van Yiannoula zien, inclusief beelden uit Griekenland.