Hoe kun je je gegevens online veilig en geheim houden?

Het beschermen van je persoonlijke en professionele informatie in een online en mobiele wereld is eigenlijk niet anders dan het beschermen van je huis en voertuigen. Beveiliging kan zo eenvoudig zijn als het vergrendelen van de deuren, of zo uitgebreid als bewakings- en alarmsystemen. De eerste stap is een mentaliteit die de blootstelling, het risico en het beheer van je informatie identificeert wanneer daarom wordt gevraagd. Daarnaast raden we je aan om de volgende tips toe te passen om de beveiliging van je digitale identiteit te verbeteren.

Controleer je beveiligings- en privacyinstellingen

Zorg er allereerst voor dat je smartphone automatisch wordt vergrendeld wanneer deze niet in gebruik is. Als je je telefoon verliest, zou iemand die hem vindt, geen toegang moeten kunnen krijgen. Veel nieuwe smartphones hebben vingerafdrukverificatie, wat beter is dan een simpele toegangscode of veegpatroon. Configureer daarnaast indien mogelijk “Find my phone” om je telefoon te lokaliseren bij verlies of diefstal. Elk social media-platform heeft bovendien een privacy- en beveiligingsbeleid. Als je sociale media gaat gebruiken, moet je weten wat er wordt verzameld en gedeeld. Als je Facebook veel gebruikt, neem dan de tijd om de privacyinstellingen door te nemen en te begrijpen om er zeker van te zijn dat je je op je gemak voelt. Het is een krachtige machine voor het verzamelen van gegevens.

Geef je persoonlijke gegevens niet weg

Deze tip is eenvoudig: stop met het weggeven van je persoonlijke informatie. Een gebruikelijke en effectieve manier om de informatie van mensen te krijgen, is door er gewoon om te vragen, of ze nu bij een kassamedewerker in de winkel kopen, lid worden van een online groep of via een phishing-e-mail. Omdat we beleefd zijn of haast hebben om het doel te bereiken, geven we het vaak gewoon op. Wees op je hoede voor ongevraagde e-mails die een “sense of urgency” hebben en waarschuw dat je accounts worden gesloten of dat je toegang wordt beperkt als je niet antwoordt. Je digitaal identificeren is soms nodig, maar wees hier ook voorzichtig mee. Je kunt nee zeggen, vooral als het moeilijk te zien is hoe de service of transactie de informatie nodig heeft. Als je een broek wilt kopen, is het bijvoorbeeld helemaal niet nodig om je persoonlijke informatie te delen met de verkoper.

Gebruik wachtwoordzinnen

Het Internet of Things (IoT) staat voor de deur en computertechnologieën zijn ingebed in huishoudelijke apparaten en systemen, alarmen en bedieningselementen, en verschillende domotica zoals verlichting. Verhalen over gehackte babyfoons, thermostaten en beveiligingscamera’s zijn zorgwekkend. Doe het volgende om de IoT-beveiliging te verbeteren: wijzig het standaard fabriekswachtwoord van de router onmiddellijk en zorg ervoor dat het een wachtwoordzin is; firmware regelmatig bijwerken; en als het apparaat rechtstreeks toegankelijk moet zijn via internet, segmenteer het dan in zijn eigen netwerk en beperk de toegang. Ook als je je aanmeldt op PiM is het een goed idee om een wachtwoordzin toe te passen. Deze is voor hackers namelijk moeilijker te kraken dan een standaard kort wachtwoord.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top