Het is niet erg om soms een beetje ongelukkig te zijn

'Lekker bezig! Nou doei.' Zeg dan de volgende keer maar eens dat het klote met je gaat.

Sophie Hilbrand presenteert vanavond De Depressie Kennistest, en daarmee zal ze opnieuw een poging wagen depressie meer bespreekbaar te maken.

Vorige week nog deden wij het bericht rond dat meer dan de helft van alle Nederlanders positief gestemd is. En eerdere berichten gingen over geluk zoals bijvoorbeeld deze blog. Het staat echter haaks op de gevoelens van mensen die niet gewoon af en toe een beetje somber zijn -wie niet-, maar juist op gevoelens die echt met een depressie te maken hebben.

Dat vertel je niet met een bloemkool in je hand op de groenteafdeling van de Albert Heijn

Het is het bekende verhaal. Vraag iemand hoe het gaat en meestal is het antwoord: goed of druk of lekker bezig. Vertellen dat je je rot voelt, zeer rot zelfs, doe je niet zo snel. Daar zit immers een heel verhaal achter en dat vertel je niet met een bloemkool in je hand op de groenteafdeling van de Albert Heijn.

Sophie Mentaal in de Kreukels

De wereld om je heen lijkt alleen maar te focussen op geluk. Je hoort immers gelukkig te zijn. Je leest artikelen over: waar vind ik het geluk, tien tips om gelukkig te worden en ga zo maar door. Dat is geweldig natuurlijk. Niets mis mee. Maar soms ben je gewoon een beetje ongelukkig en dat moet ook kunnen, zo meent Sophie die zelf een burn-out had en daarmee in de openbaarheid kwam met het programma Sophie in de Mentale Kreukels.

Ontkennen is niet de beste manier om er mee om te gaan, laat staan er vanaf te komen. Dat is een lange weg en als je al die tijd zonder hulp je blijft terug trekken, raak je niet uit de negatieve spiraal en ligt een depressie op de loer. Sophie vraagt in het programma ook bekende Nederlanders naar hun ervaringen met depressie zoals schaatser Stephan Groothuis en Christina Curry, dochter van Patricia Paay en Adam Curry.

Thuis meedoen met de test

Je kunt thuis meedoen met de test. Is het niet voor jezelf dan herken je er mogelijk signalen van anderen in. Het is namelijk niet erg je soms ongelukkig te voelen, maar bij een depressie is hulp nodig. Te beginnen bij eerlijk je verhaal kunnen vertellen of er goed naar kunnen luisteren.

Vanavond op BNN VARA, 21.25 NPO 3