Gebitsverzorging bij konijnen

Als eigenaar van een of meer konijnen ben je verantwoordelijk voor het welzijn van de dieren. En bij deze verantwoordelijkheid hoort ook het zorgdragen voor een goede verzorging van het gebit van jouw konijn. Maar hoe kan je de tanden van jouw konijn nou het beste verzorgen?

De knaagtanden groeien altijd door

De tanden, en dan bedoelen we hiermee de knaagtanden, van konijnen groeien het hele leven lang door. Dit is dan ook de reden dat konijnen zoveel knagen: daardoor slijten de tanden af in hetzelfde tempo als dat ze groeien. de knaagtanden van jouw konijn blijven op deze manier op de juiste lengte en dit zorgt ervoor dat het gebit van jouw konijn in een optimale conditie blijft verkeren en dat het dier goed kan blijven eten en drinken.

Als jouw konijn te weinig knaagt, worden zijn tanden te lang en slijten ze steeds moeilijker af. De tanden worden steeds langer en dit zorgt er op den duur voor dat jouw konijn pijn gaat krijgen aan het gebit en dat hij bovendien veel lastiger kan gaan eten en drinken. Wanneer de tanden in dit geval niet door een dierenarts geknipt worden, blijven de tanden zo ver doorgroeien, totdat het konijn niet meer kan eten en drinken. Het diertje zal dan sterven aan de gevolgen van ondervoeding en uitdroging.

Knagen is dus van levensbelang

Het moge dus duidelijk zijn dat knagen voor een konijn van levensbelang is – als hij niet of onvoldoende kan knagen, groeien de tanden zo ver door dat hij op den duur niet meer kan eten en drinken en hierdoor overlijdt. Het is echter heel erg simpel om te lange tanden bij jouw konijnen te voorkomen, dit alleen maar door hem de mogelijkheid te geven tot knagen. Dit kan je doen door speciale knaagspeeltjes te kopen, maar ook door knaagsnacks in zijn hok te leggen. Naast speelgoed en snacks die goed zijn voor het knagen, kan je ook wilgentakken of takken van fruitbomen zoals hoogstam appelbomen in het verblijf te leggen. Dit vinden ze erg lekker en zorgt er ook voor dat ze lekker aan het knagen gaan.

Help, mijn konijn knaagt aan zijn hok!

Als je merkt dat jouw konijn af en toe, of juist heel vaak, aan de kooi of aan zijn hok knaagt, dan kan dit diverse betekenissen hebben. Zo kan dit een teken zijn dat het konijn zich verveelt, maar ook kan het veroorzaakt worden doordat hij geen of te weinig knaagmogelijkheden heeft. Wanneer je dus merkt dat jouw konijn aan de kooi gaat knagen, moet je ervoor zorgdragen dat er meer mogelijkheden tot knagen in het konijnenverblijf worden gelegd. Doe dit in de vorm van takjes, knaagsnacks en -speelgoed, zodat het konijn ook kan kiezen waar zijn voorkeur naar uit gaat.

Een andere tip om knagen aan de kooi te voorkomen, is door de konijnen geen eten meer tussen de tralies door te geven. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat konijnen de tralies met het voedsel gaan associëren: hebben ze honger of trek in iets om te knabbelen, zullen ze dit aan de tralies gaan doen.

Wanneer de konijnen nog steeds aan de kooi knagen, terwijl het neerleggen van extra knaagmogelijkheden niet helpt, is de kans groot dat het konijn aan de kooi knaagt omdat hij zich verveelt. Dan is het aangeraden om meer speeltjes in de kooi te leggen, of voor extra afleiding te zorgen.

Het gebit van het konijn

Een konijn heeft een gebit dat kenmerkend is voor alle knaagdieren en konijnen. Ze hebben voor in de bek vier snijtanden. De hoektanden zitten niet in de bek van een konijn, maar er zijn wel een aantal kiezen aanwezig. De snijtanden van konijnen staan recht naast elkaar, twee in de bovenkaak en twee in de onderkaak. Ze horen even lang te zijn. Als je het gebit van jouw konijn bekijkt en een verschil bemerkt tussen de boventanden en ondertanden, dan is er mogelijk een stukje voortand afgebroken. De ondertanden zijn wel wat langer dan de boventanden. De tanden van een konijn kunnen naast wit, ook geel of oranje van kleur zijn. Hier hoef je niet van te schrikken, voor knaagdieren en konijnen is dit heel normaal.

Gebitscontrole bij het konijn

Het is belangrijk het gebit van jouw konijnen regelmatig te controleren. Zo kan je eventuele problemen aan het gebit ontdekken en hier actie voor ondernemen. Konijnen houden er vaak niet van als hun gebit gecontroleerd wordt, maar is wel erg belangrijk. Konijnen die hier van jongs af aan gewend aan zijn en waarvan het gebit regelmatig gecontroleerd wordt, laten dit vaak wel goed toe. Tijdens het spelen met je konijn of als je hem een snoepje of stukje groente, kan je vaak vluchtig een blik werpen op het gebit van jouw konijn. Dit kan je dagelijks of om de dag doen.

Een goede gebitscontrole dient echter ook af en toe plaats te vinden. Hierbij kan je het konijn meestal het beste gewoon vasthouden, en de bek wat proberen te openen. Sommige konijnen willen dit echter niet en blijven dan ook niet stilzitten. Dan kan je het konijn op zijn rug leggen, bijvoorbeeld op jouw schoot. Je hebt dan een beter zicht op de bek van het konijn, en het konijn kan minder goed bewegen, zodat je meer kans hebt het gebit van de konijnen beter te onderzoeken. Als je het gebit van jouw konijn goed hebt onderzocht, zet je hem weer in zijn verblijf neer en geef je hem iets lekkers als beloning. Zo zal een konijn deze ‘behandeling’ gaan associëren met iets lekkers, en het over het algemeen als minder erg gaan ervaren, zeker als deze gebitscontrole bijvoorbeeld elke week plaatsvindt.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top