Ergonomisch thuiswerken: de beste tips voor 50+ professionals

Het woord “ergonomisch” is afgeleid van de Griekse woorden “ergon” dat werk betekent, en “nomos” dat wetten betekent. Eenvoudig gezegd is ergonomie de studie van de efficiëntie van de mens in zijn werkomgeving. Ze houdt rekening met de fysieke en psychologische aspecten van de mens, om hem de best mogelijke werkomstandigheden te bieden. Als het om ergonomie op kantoor gaat, zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals je houding, de stand van je beeldscherm, en de hoogte van je stoel.

De laatste jaren is er een toenemende trend van mensen die thuis werken. Dit geldt vooral voor professionals boven de 50 jaar. Er zijn veel voordelen aan thuiswerken, zoals de mogelijkheid je eigen uren te bepalen en een meer ontspannen kledingvoorschrift. Er zijn echter ook een paar uitdagingen die met thuiswerken gepaard gaan, zoals het behouden van een goede ergonomische opstelling. In dit artikel bespreken we een paar tips over hoe je een ergonomisch thuiskantoor kunt inrichten.

Lichaamshouding

Het eerste waar je op moet letten bij het inrichten van je thuiskantoor is je lichaamshouding. Als je aan je bureau zit, zorg er dan voor dat je rug recht is en je schouders ontspannen. Je voeten moeten plat op de vloer staan en je knieën moeten in een hoek van 90 graden staan. Als je een laptop gebruikt, zorg er dan voor dat die op ooghoogte staat en dat je er niet overheen buigt. Als je op je laptop moet neerkijken, gebruik dan een boek of een stapel papieren om hem overeind te zetten. Zorg er bovendien voor dat je muis en toetsenbord op een comfortabele hoogte zitten.

Bureaustoel

Waar je ook rekening mee moet houden is de hoogte van je ergonomische bureaustoel. Als je aan je bureau zit, moeten je voeten plat op de vloer staan en je knieën in een hoek van 90 graden. Als je stoel te laag staat, ga je uiteindelijk slungelig zitten. Als je stoel te hoog staat, gaan je benen bungelen en word je snel moe. De beste manier om de hoogte van je stoel in te stellen is er in te gaan zitten en dan de zitting hoger of lager te zetten tot je je er prettig bij voelt. Ook is een Swopper een goede keus als het aankomt op het uitzoeken van een goede stoel. De 3D-ergonomie van de Aeris Swopper helpt je om meer te bewegen tijdens het zitten. Dit betekent meer motivatie en meer productiviteit. Dankzij de gezonde en actieve zithouding worden klachten als rug- en nekpijn sterk verminderd.

Stand van je beeldscherm

Een ander belangrijk aspect van ergonomie is de stand van je beeldscherm. Als je een desktop computer gebruikt, moet de bovenkant van je monitor op ooghoogte staan. Als je een laptop gebruikt, kan het nodig zijn een aparte monitor te gebruiken. In beide gevallen moet je ervoor zorgen dat de monitor niet te dicht bij je ogen staat. De ideale afstand is ongeveer een armlengte. Zorg er bovendien voor dat de monitor iets gekanteld staat, zodat je er naar beneden op kijkt. Dit helpt nekbelasting te voorkomen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top