Sta je geregeld in de keuken na te denken over een nieuw recept om uit te proberen. Wanneer je altijd dezelfde maaltijden klaarmaakt, kan het nog wel eens lastig zijn om van de standaard recepten af te wijken. Zeker als je niet weet hoe het uitpakt. Toch is dat de kracht van het uitproberen van nieuwe recepten. Want áls het lukt en het gerecht smaakt goed, dan is dat een waardevolle toevoeging aan de maaltijden die je doorgaans maakt. Daarom in deze blog een aantal tips met lekkere gerechten die je nog niet eerder hebt gemaakt.
Om te beginnen: het dessert
Niet het meest voor de hand liggend om mee te beginnen, maar toch willen we dat hier wel doen. Want dit dessert is zo lekker dat het de aandacht verdient. Ben je bekend met de Italiaanse tiramisu met lange vingers, een goede likeur en espresso? Deze tiramisu is van zichzelf heerlijk en zeer de moeite waar om zelf te maken. Wat je ook zeker moet proberen, is de limoncello tiramisu met een aangename zure twist in de smaak. Je hoeft maar een paar ingrediënten te vervangen om van de tiramisu een frisse variant te maken.
Pasta’s met vis en zeevruchten
Maak je vaak een pasta klaar met kip? Lekker makkelijk maar vaak ook standaard. In plaats daarvan kun je proberen een lekkere pasta met tonijn, zalm of zeevruchten klaar te maken. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Zoek gewoon naar een goed pastarecept met vis als hoofdingrediënt en volg de stappen in de bereidingswijze. Zolang je dat doet en het vis niet onnodig lang door laat garen, is het resultaat in 9 van de 10 gevallen een succes. En lukt het de eerste keer niet, geef het dan vooral niet op. Probeer het nog een keer en je zult zien dat je een super lekkere pasta met vis weet klaar te maken.
Stamppot met een twist
Eet je graag een traditionele stamppot en volg je daarvoor de traditionele recepten? Denk aan hutspot, boerenkool of hete bliksem, dat gaat er al jaren goed in. Maar wat dacht je ervan je repertoire aan stamppotrecepten uit te breiden? Ook dat hoeft niet moeilijk te zijn, want aan iedere stamppot kun je een kleine twist geven om er een heel ander gerecht van te maken. Wat dacht je van de standaard hutspot waar normaalgesproken aardappelen, wortelen en ui voor wordt gebruikt? Vervang de wortelen voor een flespompoen, zodat je meteen een heel andere smaak krijgt. Of kies eens voor zoete aardappelen in de boerenkool, voor een lekker zoet tintje. Met het vervangen van een enkel ingrediënt kun je hele nieuwe stamppotten klaarmaken.
Maak het jezelf niet te moeilijk
Wil je nieuwe recepten uitproberen? Belangrijke stelregel is om het jezelf dan niet te moeilijk te maken. Het moet immers wel leuk en praktisch blijven. Heb je bijvoorbeeld een recept gevonden waar ingrediënten voor nodig zijn die je moeilijk kunt krijgen? Dan hoef je niet meteen het hele recept weg te gooien. Probeer het gewoon uit, proef ervan en weet dan of dit gerecht voor herhaling vatbaar is. En vergeet niet je partner bij de proefronde te betrekken.