Een veilig huis dankzij de juiste vloeren

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat er elke vijf minuten iemand ouder dan 65 jaar op de spoedeisende hulp belandt ten gevolge van een val. Een groot deel daarvan valt binnenshuis. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat een woning veilig is. Denk aan het wegnemen van drempels en het vrijhouden van traptreden. We nemen hier verschillende ruimten in een woning onder de loep. 

Je moet er niet aan denken dat mensen vallen, en vooral niet op harde oppervlakten zoals een betonlook vloer. Ook kan een val op een betonlook gietvloer leiden tot bijvoorbeeld botbreuken, wat op latere leeftijd behoorlijke consequenties kan hebben. De onafhankelijkheid van iemand komt hierdoor mogelijk in het geding en dat is niet wat ouderen tegenwoordig willen. Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen is in veel gevallen niet alleen een must, maar ook een wens.

Trap

De trap is een belangrijk aspect van een woning als het om de veiligheid gaat. Een stevige leuning, ruime trapreden en geen glad oppervlak zijn noodzakelijk. Het is misschien nog wel het belangrijkse om de trap te allen tijde vrij te houden van spullen. Een trap met obstakels is vragen om moeilijkheden. Wordt traplopen moeizamer dan kan er in het uiterste geval een traplift worden geïnstalleerd.

Badkamer

Natte oppervlakken kunnen gevaarlijk zijn. In een badkamer kan een gietvloer met een coating uitkomst bieden. Mensen hikken vaak aan tegen gietvloer kosten, maar het is de investering zeker waard. Op die manier zijn vloeren geen risicofactoren meer. In de douche en in het bad zelf zorgen antislipmatten voor veiligheid. Handgrepen in de doucheruimte bij het bad en bij een eventueel toilet kunnen ook uitkomst bieden.

Handdouche

Het is verstandig om in de badkamer de vaste douchekop te vervangen door of uit te breiden met een handdouche. Het geeft de mogelijkheid om ook zittend met een flexibele douchekop fijn te douchen. Zo kan onstabiliteit en een val worden voorkomen. Er zijn lange slangen verkrijgbaar, die ervoor zorgen dat er in een ruime douche zelfstandig gedoucht kan worden. Zorg voor een stevig stoeltje of krukje dat stabiel in de douchte kan worden geplaatst.

Hulpmiddel

Hulpmiddelen als een stok, rollator, rolstoel of scootmobiel bieden mensen die slecht ter been raken de mogelijkheid zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Mensen blijven mobiel en kunnen er ook zelfstandig op uit. In deze gevallen is het belangrijk binnenshuis comfortabele vloeren te creëren die veilig zijn. Die zorgen voor de nodige weerstand zodat het risico op uitglijden zo klein mogelijk is.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top