De voordelen van een regelmatig saunabezoek na je 50e

Naarmate we ouder worden, kunnen we lichamelijk minder soepel worden. Dit kan leiden tot stijfheid, pijnlijke spieren en gewrichten en een beperking van onze mobiliteit. Het is daarom belangrijk om te blijven bewegen en een gezonde levensstijl te handhaven. Naast regelmatig sporten en gezond eten kan een bezoekje aan de sauna ook wonderen doen voor onze gezondheid. Omdat een aantal voordelen voor ouderen en kan helpen bij het verminderen van fysieke klachten en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Omdat een periodiek bezoek aan de sauna nog veel meer voordelen biedt, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Verlicht pijnlijke spieren en gewrichten

Het is mogelijk dat de warmte van de sauna kan helpen bij het verlichten van pijnlijke spieren en gewrichten. Door de warmte ontspannen de spieren zich en kan dit bijdragen aan het verminderen van stijfheid en pijn in de gewrichten. Het is belangrijk om echter te onthouden dat dit effect niet bij iedereen optreedt en dat het altijd belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en eventuele pijn of ongemakken serieus te nemen. Raadpleeg altijd een arts als je ernstige pijn of andere medische klachten hebt. Want alleen een bezoek aan een infrarood sauna lost vaak de onderliggende klachten niet op. Uiteraard is het aan jezelf om te bepalen of de klachten dusdanig zijn dat het raadzaam is om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Goed voor de bloedsomloop

Het regelmatig bezoeken van een sauna kan de bloedsomloop verbeteren. De warmte in de sauna zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, wat de doorbloeding bevordert en kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Dit kan vooral gunstig zijn voor ouderen die last hebben van een slechte bloedsomloop of een hoge bloeddruk. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het niet wordt aanbevolen om een sauna te bezoeken als u lijdt aan een ernstige aandoening zoals een hartaandoening of als u zwanger bent. Raadpleeg altijd uw arts voordat u besluit om een sauna te bezoeken.

Goed voor de slaap

Ja, het nemen van een sauna kan ook de slaap bevorderen. Door de warmte ontspant het lichaam en kan dit bijdragen aan een betere nachtrust. Bovendien kan het bezoek aan een sauna de aanmaak van melatonine stimuleren, het hormoon dat het slaap-waakritme reguleert. Dit kan vooral gunstig zijn voor ouderen die moeite hebben om in slaap te vallen of die kampen met slaapproblemen. Het is echter belangrijk om niet te laat in de avond een sauna te nemen, omdat de opwinding van de sauna het moeilijker kan maken om in slaap te vallen. Het wordt daarom aanbevolen om de sauna ten minste twee uur voor het slapengaan te verlaten.

Tot slot

Een bezoek aan de sauna is natuurlijk vanuit meerdere perspectieven een absolute aanrader. Waar de één het gewoon lekker ontspannend vindt om naar de sauna te gaan, heeft de ander er ook lichamelijk echt voordeel van. Het is daarom dus ook zeker de moeite waard om eens serieus na te denken of het misschien ook iets voor jou kan zijn.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top