Tien jaar na het uitbreken van de kredietcrisis draait de huizenmarkt in Nederland weer op volle toeren. De verkoopprijzen van bestaande koopwoningen zijn terug op het niveau van 2008. Tenminste in de grote steden. Het verschil met het platteland is enorm groot. In sommige dorpen liggen de prijzen nog lager dan in 2008, meldt het CBS.
Dieptepunt huizenmarkt in 2013
In september 2008 startte de bankencrisis door het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Er volgde een huizencrisis in de VS en ook nog eens een eurocrisis. Nederland kwam in een economische recessie terecht die grote gevolgen had voor de koopwoningmarkt. In 2013 werd het dieptepunt bereikt: er werden toen maar 110.000 woning verkocht. Ter vergelijking: in 2007 waren dat er nog 200.000.
Prijzen stijgen
Na 2013 ging het langzaamaan beter. In 2017 werden bijna 242.000 bestaande koopwoningen verkocht. Sinds 1995 het hoogste aantal. Doordat het aantal weer toenam, stegen de prijzen ook weer. In 2017 zelfs met 7,6 procent. De grootste stijging van de afgelopen tien jaar. In het tweede kwartaal van 2017 zijn de prijzen gelijk aan het piekniveau van 2008.
Verschillen tussen stad en platteland
De verschillen tussen platteland en stad zijn echter wel heel erg groot. In de vier grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) zijn de prijzen hoger dan tien jaar geleden. Dat is dus in grote delen van ons land niet zo. De ‘randstadprovinces’ (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) doen het veel beter dan de rest van alle provincies. In alle overige provincies zijn de prijzen niet op het niveau van 2008.
Drenthe scoort het slechtst
Op nu.nl zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen over deze ontwikkeling: “De daling van de prijzen in 2008 was gedeelde smart, maar er is een groot verschil in het herstel.” Hij legt uit dat door de stijging in de Randstad en de daling op het platteland de verschillen alleen maar groter worden. De slechts scorende provincie is Drenthe. Daar ligt de prijs 6,8 procent onder het prijsniveau van 2008. Ter vergelijking: in Noord-Holland liggen de prijzen 13,7 procent boven die van 2008.
Een rimpeleffect?
Experts reageren verschillend op de ontwikkeling die nu gaande is op de huizenmarkt. Peter Boelhouwer vertelt op nu.nl dat er sprake is van een zogenaamd rimpeleffect. “Het herstel gaat buiten de Randstad misschien minder snel, maar het is wel dezelfde beweging”. Hij zegt daarbij wel dat het effect wel ergens ophoudt, dus niet in alle dorpen of gehuchten gaat de huizenprijs weer stijgen, zo stelt hij. Woningmarktexpert Paul de Vries zegt daarentegen dat wat hem betreft er geen sprake is van een rimpeleffect. “De prijsstijging in de Randstad kwam al in 2014, dus had het gebied daarbuiten al in 2015 meer moeten merken”, vindt hij.
Bron: CBS, nu.nl