De beste tips voor het verzorgen en vermeerderen van eucalyptus 

Eucalyptus, met zijn kenmerkende geurige bladeren en elegante groeiwijze, is een populaire keuze voor tuiniers en liefhebbers van aromatische planten. Het verzorgen van deze Australische inheemse boom of struik vergt enige aandacht voor detail, terwijl het vermeerderen ervan via stekken een lonende manier is om je tuin te verrijken met meer van deze prachtige planten. Hier zijn enkele tips om succesvol voor eucalyptus te zorgen en ze te vermeerderen door middel van eucalyptus stekken.

Tips voor eucalyptus verzorgen

 1. Kies de juiste locatie: Eucalyptus gedijt het best in goed doorlatende grond en op een zonnige locatie. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te groeien.
 2. Water geven: Hoewel eucalyptusplanten droogtetolerant zijn, hebben ze regelmatig water nodig tijdens de eerste paar jaar van hun leven. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft.
 3. Bemesting: Geef eucalyptusplanten een gebalanceerde meststof in het groeiseizoen om een gezonde groei te stimuleren. Vermijd overbemesting, want eucalyptus kan gevoelig zijn voor overmatige voedingsstoffen.
 4. Snoeien voor vorm en geur: Om een compacte groei te bevorderen en de karakteristieke geur van eucalyptus te verspreiden, kun je af en toe snoeien. Verwijder dode of beschadigde takken en behoud de gewenste vorm.
 5. Ziektepreventie: Eucalyptus is over het algemeen resistent tegen veel ziekten, maar zorg ervoor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft om schimmelziekten te voorkomen. Vermijd ook overmatige watergift om wortelrot te voorkomen.

Tips voor eucalyptus stekken

 1. Kies gezonde moederplanten: Bij het nemen van eucalyptus stekken is het essentieel om gezonde moederplanten te selecteren. Kies takken zonder tekenen van ziekte of plagen.
 2. Gebruik de juiste gereedschappen: Zorg voor scherpe en schone snoeischaar of een scherp mes om stekken te nemen. Dit minimaliseert schade aan de moederplant en vergroot de kans op succesvolle beworteling.
 3. Selecteer jonge takken: Kies jonge, niet-houtige takken voor stekken, bij voorkeur van ongeveer 10-15 cm lang. Deze takken hebben een hogere kans om snel te wortelen.
 4. Verwijder onderste bladeren: Verwijder de onderste bladeren van de stekken om een schone snede te maken en om te voorkomen dat de bladeren onder de grond terechtkomen, wat de kans op schimmelvorming vergroot.
 5. Gebruik wortelhormoon: Om de beworteling te bevorderen, kun je wortelhormoon aanbrengen op het onderste uiteinde van de stekken. Dit stimuleert de groei van wortels.
 6. Plaats de stekken in potgrond: Plant de stekken in een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Plaats de potten op een warme locatie met indirect zonlicht.
 7. Geduld is een deugd: Het bewortelingsproces kan enkele weken tot maanden duren. Geduld is essentieel. Zodra de stekken goed geworteld zijn, kunnen ze worden overgeplant naar hun permanente locatie in de tuin.

Door zorgvuldige aandacht te besteden aan de behoeften van eucalyptus en door verstandig stekken te nemen, kun je genieten van een weelderige en aromatische toevoeging aan je tuin. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, het kweken van eucalyptus biedt een plezierige ervaring en de voldoening van het zien groeien van deze unieke planten.