De beste tips voor het bouwen van een natuurlijk ogende vijver

Een prachtige buitenwaterpartij kan diepte toevoegen aan de landschapsarchitectuur in de achtertuin en ook een broodnodige waterbron zijn voor dieren in het wild. De beste achtertuinvijvers zijn voorzien van stenen, vijverplantenen een ontwerp dat rustig en organisch aanvoelt. Het aanleggen van een natuurlijk ogende vijver vergt veel planning. Je moet je locatie en ontwerp zorgvuldig kiezen om op te gaan in de rest van de tuin zonder de bomen en begraven nutsleidingen te verstoren. Hier zijn enkele tips voor een prachtige vijver aanleggen die je gasten de adem beneemt.

Gebruik stenen en grind

Een zwarte plastic voering die over de wanden van je vijver gluurt, is niet de meest natuurlijke of elegante look. Probeer in plaats daarvan de voering te bedekken met grind en stenen. Dit heeft het dubbele voordeel van het verbeteren van de groei van micro-organismen en het verschaffen van hoekjes en gaatjes voor planten om te wortelen. Het beste van alles, het ziet er ook nog eens mooi uit! We raden aan om inheemse stenen zoals kalksteen, zandsteen en graniet uit te proberen.

Voeg veel planten toe

Vijverplanten zijn veel meer dan alleen waterlelies. Een robuuste selectie van waterplanten die aan de rand van een vijver worden geplaatst, draagt ​​bij aan het natuurlijke effect en helpt het in evenwicht te houden. Het plantenleven houdt algen onder controle, zodat je vijver er op zijn best uitziet. Cattails, arrow aronskelk en pickerel rush zijn hier geweldige keuzes voor, maar misschien wil je ook de Wetland Plants Guide van de stad Austin bekijken voor meer inheemse plantideeën.

Zorg voor ondiepe richels

Bij het plannen van je vijverontwerp is het een goed idee om de diepte van het water te variëren door ondiepe richels in te bouwen. Dit creëert meer oppervlakte voor waterplanten om te groeien en verhoogt de productie van micro-organismen. Deze micro-organismen zijn absoluut essentieel als je de gezondheid van je vijver zonder filter wilt behouden – en ze helpen voorkomen dat filters gemakkelijk verstopt raken als je de gefabriceerde route volgt.

Kies je filtreersysteem

Vijvers trekken veel stof en bladeren aan, dus je hebt een soort filtersysteem nodig om het water schoon te houden. Deze kunnen natuurlijk zijn, afhankelijk van micro-organismen en natuurlijk filterende planten om het water te reinigen, of vervaardigd. Het is duidelijk dat een gefabriceerd filter de gemakkelijkste weg is, aangezien natuurlijke filters zorgvuldig onderhoud vereisen om het vijverniveau in evenwicht te houden. Je wilt echter nog steeds het meest natuurlijk ogende filter kiezen. Dompelfilters kunnen onder het wateroppervlak worden verborgen en vereisen geen extra leidingen of leidingen.

Controleer voordat je gaat graven

Niets laat een vijverproject sneller zinken dan een nutsleiding tegen te komen. Voordat je op de zaken vooruitloopt, moet je onderzoek doen om je ondergrondse nutsleidingen te lokaliseren. Kies een locatie uit de buurt van bomen, zodat je de boomwortels onder de grond niet beschadigt. Zorg ervoor dat je wat extra ruimte plant voor waterscheiding in geval van zware regenval; plot je vijver niet te dicht bij je huis om overloop mogelijk te maken.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top