De beste belastingtips voor ondernemers  

Als ondernemers dragen we meerdere hoeden in ons bedrijf – we zijn de visionair, technicus en manager – allemaal in één. Hoewel we vele rollen kunnen spelen, is het onze belangrijkste verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat ons bedrijf een solide financiële basis heeft. En een belangrijk onderdeel van dat fundament, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is grip krijgen op onze bedrijfsbelastingen. De belastingen voor ondernemers zijn natuurlijk anders dan die voor werknemers, dus als je net je bedrijf gestart bent, zul je hier vast moeite mee hebben. Om problemen te voorkomen, raden we aan om gebruik te maken van de volgende tips!

Huur een professional in

Wanneer je een bedrijf start, zul je waarschijnlijk meerdere uitgaven moeten doen en beslissingen moeten nemen over het al dan niet investeren in een product of dienst, of wachten tot je bedrijf meer gevestigd is. Een uitgave waar je niet op wilt bezuinigen, is het inhuren van een belastingprofessional. Mogelijk heb je hiervoor financiering nodig, hierover lees je meer op de site van onze bron: onderneming.nl. Een veelgemaakte fout is wachten tot het belastingseizoen om iemand in dienst te nemen. Er is een verschil tussen professionals die alleen je belastingaangifte doen, en professionals die het hele jaar door actief met je in gesprek gaan. We raden aan om een ​​belastingprofessional in te huren die je medewerker zal zijn. Belastingprofessionals kunnen je onder meer helpen bepalen welke vennootschapsvorm het beste past bij je zakelijke uitgaven en elk kwartaal vragen beantwoorden.

Houd de administratie goed bij

De meeste ondernemers weten niet welke uitgaven fiscaal aftrekbaar zijn en welke niet. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door nauwkeurig alle uitgaven bij te houden. Tijdens je belastingvoorbereiding kan je belastingadviseur je vragen stellen die nieuwe gebieden kunnen blootleggen waar je kunt besparen op belastingen die specifiek beschikbaar zijn voor je type bedrijf. Ook kan de belastingdienst vragen naar je administratie, je bent als ondernemer dus verplicht om dit goed bij te houden.

Combineer zakelijke en persoonlijke uitgaven niet

Begin je bedrijf op de goede weg door een zakelijke betaal- en spaarrekening te openen, zodat je je persoonlijke en zakelijke uitgaven gescheiden kunt houden. Dit bespaart je aan het einde van het jaar tijd bij het organiseren en rapporteren van je uitgaven. Het belangrijkste is dat je voorbereid bent op het worstcasescenario. Als een klant een rechtszaak aanspant en je persoonlijke en zakelijke activa worden vermengd, kunnen je persoonlijke activa aan de rechtszaak worden gehecht. Dat wil je uiteraard beslist niet!

Zet geld opzij voor de belastingen

Er zijn niet veel garanties in het leven, maar belasting betalen is er toch wel degelijk één van. Zorg ervoor dat je de driemaandelijkse belastingbetalingen bijhoudt en wees bereid om alles te betalen dat je in april misschien hebt gemist. Een goede richtlijn om te volgen: zet 25 cent van elke euro die je verdient op een spaarrekening. Je wordt niet overrompeld door extra belastingen en het overgebleven geld komt op een spaarrekening.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top