Courgette-stress in de moestuin

Moestuinverhalen 14

Courgettes. In overvloed. Ondanks kreten zoals ‘we moeten echt minder courgetteplanten’, staan er dit jaar vijf te pronken. Ze leveren elke dag nieuwe courgettes. Veel te veel! Wat te doen met zoveel courgettes? Mijn creativiteit op het gebied van recepten met courgettes wordt steeds groter. 

Courgettepannenkoekjes

Vandaag heb ik courgettepannenkoekjes gemaakt. Eenvoudig te maken en lekker. Het beslag maak je van 250 bloem, 450 ml melk, 1 tl gemalen komijn, 100 geraspte jong belegen kaas en een los geklopt ei. De courgette rasp je in groffe stukjes. De courgette en kaas voeg je als laatste toe aan het beslag. In een koekenpan verhit je wat zonnebloemolie en bakken maar.

Soep invriezen

Weggeven is een optie, maar de buren en vrienden worden ook een beetje courgettemoe. Of ze hebben zelf een moestuin met courgettes. Onze moestuin is best groot dus dit jaar is er een extra vriezer aangeschaft. Daar zit nu al heel wat courgettesoep in, maar zelfs daarmee bereik je een punt waarop je denkt, genoeg soep!

Kleiner oogsten

Dan is er nog een andere optie. Kleiner oogsten met als voordeel dat de smaak veel beter is dan bij die grote courgettes. Echter je ziet er weleens eentje over de kop. Gigantisch worden ze dan. Persoonlijk noem ik dat siercourgettes. In Italië zijn ze expert op het gebied van kleine courgettes. Daar wordt de courgette trouwens Zucchini genoemd, misschien komt het je wel bekend voor.

Op de oogstfoto: vijf courgettes (en twee komkommers)! 

Bijzondere rassen

In onze moestuin moeten we toch echt eens minder stekjes planten. Een leuk idee voor volgend jaar is om bijzondere rassen te zaaien. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld een stekje van een courgetteplant die geschikt is om spaghetti van te maken. Tenminste, de soort heet wel zo. Helaas is er tot nu toe weinig resultaat, want ik heb er nog niet een ontdekt! Ik ben benieuwd of het nog wat wordt, want het is namelijk wel erg leuk om nieuwe soorten te ontdekken!

Welke recepten ken jij?

Gelukkig kun je courgettes in heel veel gerechten verwerken. Bijvoorbeeld in salades, in stoofschotels, of je kunt er zelfs courgette-cake van bakken. Binnenkort ga ik dat proberen. Grillen op de barbecue is ook lekker. Welke gerechten tover jij met courgette uit de keuken? Laat het me weten, want ik ben altijd in voor nieuwe recepten!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel dertien.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top