Werknemers tussen de 65 en 75 jaar ervaren meer en meer psychische klachten door het werk. Deze leeftijdscategorie laat een flinke groei zien van 2 naar 7 procent. Maar ook in andere leeftijdscategorieën zijn er veel klachten.
Anne liep hier de afgelopen jaren keihard tegenaan. Op haar 55ste kwam ze als invalkracht in het onderwijs terecht en was er hartstikke blij mee. Ze dacht lekker aan het werk te gaan, maar dat viel tegen. Ze kwam voor verschillende klassen te staan op een VMBO school. De dagen zaten niet zozeer vol met kennisoverdracht, maar vooral met de jeugd in toom houden. “De leerlingen gedroegen zich enorm vrij en ik kreeg de klas maar moeilijk onder controle. Ik heb van alles geprobeerd, maar op een gegeven moment ging ik ’s morgens met lood in m’n schoenen richting de school. Het huilen stond me af en toe nader dan het lachen. Ondanks al mijn onderwijservaring. Ik kon het na een tijd gewoon niet meer opbrengen.”
Hondsmoe opstaan
Anne spreekt over niet goed kunnen slapen, piekeren over hoe ze haar leerlingen bij de les kon houden, en hondsmoe opstaan. “Ik had iedere ochtend drie kwartier reistijd en onderweg in de auto zat ik na een maand lesgeven al te transpireren. Ik was enorm nerveus. Ik raakte steeds vermoeider en op een gegeven moment was het niet meer te doen. Ik ging aan mezelf twijfelen en kwam in een negatieve spiraal terecht. Uiteindelijk heb ik de baan opgezegd.”
Anne blijkt niet de enige die zich na een dag werken helemaal leeg voelde. Veel mensen staan ’s morgens vermoeid op en begeven zich met moeite naar het werk. Ze voelen zich gedurende de dag uitgeput en maken het liefst geen praatje met collega’s omdat alles al teveel kan zijn.
Onder ouderen steeg het aantal flink
Al deze klachten vallen in de categorie psychische vermoeidheid en ze komen steeds vaker voor, in alle leeftijdscategorieën, maar onder ouderen steeg het aantal flink. Vooral zij die een vaste arbeidsrelatie hebben (17 procent), blijken er onder de lijden. Werknemers met een flexibeler baan hebben er minder last van (14 procent).
Het grote plaatje laat zien dat zestien procent van het aantal werknemers tussen de 15 en 75 jaar zich regelmatig psychisch vermoeid voelt. In 2015 ging het nog om dertien procent. We kunnen hier spreken van burn-out klachten. Vooral mensen die voor een baas werken blijken er maandelijks flink tegenaan te lopen.
Landelijke enquête
Zelfstandige ondernemers hebben het minder, alhoewel ook dat aantal is gestegen met een procent ten opzichte van 2015. De groep van tussen de 25 en 35 jaar heeft het vaakst klachten. Eén op de vijf medewerkers is regelmatig psychisch vermoeid door het werk. De cijfers zijn het resultaat van een landelijke enquête Arbeidsomstandigheden en Zelfstandigen van het CBS en TNO uit 2017.
Bron: CBS