close
  • zondag 9 augustus
Financiën

Alles over geld schenken aan kinderen en kleinkinderen

Alles over geld schenken aan kinderen en kleinkinderen

Het is niet voor iedereen weggelegd om geld te schenken aan anderen. Maar wie een aardig vermogen heeft opgebouwd, kiest er nogal eens voor om een deel daarvan bij leven aan kinderen of kleinkinderen te geven. Voor het halen van hun rijbewijs, het betalen van collegegeld, de aanschaf van een auto of de financiering van een huis. Het is tenslotte erg leuk dat je kleindochter dankzij opa en oma een autootje kan kopen of dat door jou het droomhuis van je zoon binnen bereik komt.

De jongeren van nu hebben veelal studieschulden door het afschaffen van de basisbeurs in 2015. Het is voor starters op de woningmarkt een hele toer geworden om een huis te kopen. Die studieschuld speelt hen parten én ze moeten veelal eigen geld inbrengen om de hypotheek rond te krijgen. Reden voor veel ouders en grootouders om bij te springen.

Schenken aan je kinderen

Je kunt niet onbeperkt geld aan je kinderen schenken zonder dat de fiscus om de hoek komt kijken. Als je boven de gestelde drempels uitkomt, moet er belasting worden betaald. Hieronder de vrijstelling voor het schenken aan kinderen:

Let op: ouders worden als één schenker gezien, dus als ouders gescheiden zijn en apart schenken, moet het kind die bedragen bij elkaar op tellen.

Schenking aan de kleinkinderen

Sparen voor de kleinkinderen

Als je geld wilt schenken aan je kleinkinderen dan kan dat in één keer, maar je kunt ook sparen op een rekening die op naam staat van het kleinkind. Geld overmaken naar een spaarrekening van je kleinkind geldt als schenking. Zo’n spaarrekening op naam van het kleinkind is niet altijd de beste optie. Ten eerste kun je zelf niet bij het geld, mocht je dat toch onverhoopt nodig hebben. Daarnaast is het zo dat de ouders van je kleinkind over het spaargeld (dus het vermogen) van hun kind belasting moeten betalen en daardoor kunnen ze in de problemen komen. Zo kan bijvoorbeeld de huurtoeslag ingetrokken worden omdat ze volgens de fiscus teveel vermogen hebben. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Rekening op jouw naam

Het is vaak verstandiger om een spaarrekening voor het kleinkind te openen die op jouw naam staat. De schenking gebeurt dan pas als je het geld aan je kleinkind geeft, bijvoorbeeld op de achttiende verjaardag. Tot die tijd betaal jij de vermogensbelasting. Daarmee behoed je alle betrokkenen ook voor eventuele ingewikkelde toestanden als de ouders van je kleinkind onverhoopt gaan scheiden.

Leg wel in een testament of schenkingsakte vast voor wie het spaarbedrag bedoeld is. Zo voorkom je dat het bij onverhoopt overlijden bij iemand anders terecht komt.

Geld schenken op papier

Bij een schenking op papier leg je vast dat je je (klein)kind over een bepaalde periode een bedrag geeft. Bijvoorbeeld als je het bedrag nu nog niet kunt missen of als het ‘vastzit’ in je huis. Als je je aan de regels houdt, kan schenken op papier voordelig zijn. Dat bedrag telt namelijk niet mee met de erfenis en daarom betaalt je (klein)kind minder erfbelasting.

Schenkingen op papier moeten bij de notaris vastgelegd worden. Je moet over het geschonken bedrag ieder jaar 6% rente betalen aan de ontvanger. De belastingdienst ziet het namelijk als een schuld aan je (klein)kind. Dat rentebedrag moet je ook daadwerkelijk betalen. Let op: is bij jouw overlijden niet alle rente voldaan, dan telt de fiscus de hele vordering alsnog bij de erfenis op.

Een schenking op papier moet zowel door jou als door je (klein)kind opgegeven worden voor de inkomstenbelasting. Het geschonken bedrag gaat pas echt naar de (klein)kinderen als je overlijdt of op een ander (in de akte genoemd) moment. Tot die tijd kun je zelf over het geld beschikken.

Belastingvrij schenken voor een koopwoning

Het is mogelijk om éénmalig belastingvrij geld schenken voor het kopen of verbouwen van een woning. Gérard van den Brandt van Roscam Hypotheken legt uit dat je daarvoor geen familie hoeft te zijn van de ontvanger. “Niet iedereen is daarvan op de hoogte, maar je mag dus ook geld geven aan een goede vriend, aan je stief- of pleegkind of aan het buurmeisje. Als die maar tussen de 18 en 40 jaar is.”

Het maximale bedrag om belastingvrij te schenken is € 102.010,00. Dat geld kan gebruikt worden voor de aankoop van de eigen woning, voor een verbouwing of onderhoud, voor het (gedeeltelijk) aflossen van de hypotheek of voor het afkopen van bijvoorbeeld erfpacht. “Het mag daarbij niet gaan om een tweede woning of beleggingspand, maar alleen om de eigen woning uit Box 1”, zegt Gérard.”De schenker kan het bedrag uitgesmeerd over drie jaar schenken, maar dan moet de ontvanger wel in die hele periode onder de 40 jaar zijn.”

Schenken mag dus éénmalig aan dezelfde persoon, maar aan ontvangen zit geen beperking. “Iemand kan van verschillende personen een schenking van €102.010,00 ontvangen, zonder dat daar belasting over verschuldigd is. De schenker mag trouwens wel meerdere keren het bedrag van €102.010,00 schenken, alleen niet aan dezelfde ontvanger. Op die manier kunnen bijvoorbeeld opa en oma aan alle kleinkinderen belastingvrij een aanzienlijk bedrag schenken voor het kopen van een huis.”

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met Gérard via info@roscam.nu of 073-30 35 342.

Geschreven door: Boukje Wiersma