Aanpassingen in huis voor als je tijdelijk rolstoel gebonden bent

Indien je moet revalideren na een operatie en hierdoor tijdelijk rolstoel gebonden bent, dan is het wel fijn als er een aantal aanpassingen kunnen worden gedaan in huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schuine verhoging waar je op kunt rijden zodat je over een drempel heen kunt, of een traplift voor een smalle trap. Naar boven lopen lukt helaas niet en je wilt natuurlijk wel gewoon in je eigen bed slapen. Bovenaan de trap zou je dan bijvoorbeeld een inklapbare rolstoel kunnen neerzetten zodat je je boven ook kunt verplaatsen. Als je je leven niet kunt leiden zonder enige vorm van mobiliteit en/of comfort dan wordt het natuurlijk allemaal nog een stuk lastiger. We vertellen je in dit artikel wat je eventueel tijdelijk zou kunnen aanpassen om het voor jezelf wat gemakkelijker te maken. 

Traplift huren

We benoemden het al even in de intro van dit artikel, maar een traplift huren kan een goede oplossing zijn als je in een huis met verschillende verdiepingen woont. Er zijn verschillende aanbieders, maar wij vertellen je graag meer over 123Trapliften. Zij bieden tweedehands trapliften, welke helemaal zijn nagekeken en dus op de juiste manier functioneren. Naast dat je ze tijdelijk kunt huren, is er ook een optie om een traplift te kopen. De deskundige adviseurs komen bij je thuis langs om al jouw wensen door te spreken en om de trap op te meten. Na hun bezoek volgt er zo snel mogelijk een vrijblijvende offerte.

Slaapkamer

Kun je lastig uit bed komen dan is het een goed idee om het bed (tijdelijk)  te verhogen en handgrepen te plaatsen. Daarnaast is een antislip mat naast het bed ook geen overbodige luxe om glij- en valpartijen te voorkomen. Wil je in de nacht op een veilige manier naar het toilet, dan kun je kleine lampjes (laten) plaatsen welke werken met een sensor. Ze gaan dan alleen aan als er beweging is. Dit is natuurlijk ook voor jouw eventuele partner prettig. Je hoef namelijk niet het grote licht aan te doen.

Badkamer

Ook in de badkamer zijn antislip matten een goed idee. Zeker als de vloer nat is wordt het risico ineens groot dat je ten val komt. Dit kun je natuurlijk niet gebruiken, zeker niet tijdens een revalidatie. Je kunt voor in bad speciale badstoelen met rug- en armleuningen huren bij de thuiszorgwinkel. Daarnaast zijn er voor in de douche speciale douchestoelen, welke gemakkelijk te installeren zijn.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top