close
  • dinsdag 7 juli
Zorg en Zekerheid

’54 is een geweldige leeftijd, ik heb inmiddels lak aan alles’

’54 is een geweldige leeftijd, ik heb inmiddels lak aan alles’

“Kijk, ik vind het niet heel leuk om ouder te worden,” vertelt Ingrid Bakker uit Almere. ”Maar als ik dat in goede gezondheid kan doen, dan is het niet zo erg.”

Lees meer positieve en inspirerende verhalen in ons 52 pagina’s tellende
gratis digitale magazineFifty Fit and Free

We treffen stralende foto’s van Ingrid op Facebook in Instagram die door professionele fotografen zijn gemaakt. “Dat klopt. Zeven jaar geleden ben ik modellenwerk en acteerwerk gaan doen. Dat heeft me op een spoor gezet, waarbij ik geleerd heb: het gaat om de uitstraling. Vroeger was ik best onzeker. Ik wilde dat iedereen me lief en aardig vond. En dan heb ik ook nog van die scheve tandjes. Dat heb ik inmiddels allemaal over mijn schouder gegooid. Ik ben er echt van bevrijd. Ik voel me nu veel vrijer in het leven staan dan toen ik jonger was.”

Modellenwerk

Ingrid is getrouwd, heeft een zoon, en werkt al vijftien jaar als administratief medewerkster bij een autobedrijf. Het modellenwerk doet ze er freelance bij. “Dat heeft altijd al in me gezeten. Als meisje van 11 of 12 jaar stond ik al in het Hema Breiboek. Dat heb ik toen zo leuk gevonden, dat me dat altijd is bijgebleven. Toen ik de kans kreeg weer voor de camera’s te gaan staan, heb ik dat meteen opgepakt.”

Daarmee heeft Ingrid naar eigen zeggen behoorlijk wat grenzen verlegd. “Het kan me echt niet meer schelen wat ze van me denken. Over het algemeen krijg ik positieve reacties. Zelfs toen ik bloot poseerde voor de rubriek Bloot Gewoon in het blad Vrouw van de Telegraaf. Ik voel totaal geen schaamte en op deze leeftijd kun je ook mooi zijn.”

‘Misschien dat ik daarom nu mijn kans pak in de spotlights te staan’

Ingrid komt uit een gezin met vijf kinderen. “Ik was natuurlijk altijd één van de vijf. Misschien dat ik daarom nu mijn kans pak in de spotlights te staan, maar denk niet dat ik het slecht had hoor. Ik kom weliswaar uit een arbeidersgezin waarbij mijn vader echt hard moest werken om de eindjes aan elkaar te knopen, maar het was ook een warm gezin. Ik heb een heel fijne jeugd gehad.”

Haar beide ouders leven niet meer, maar ze wil er wel graag iets over zeggen. “Mijn moeder is 56 jaar geworden. Ze is vier jaar ernstig ziek geweest. Mijn vader overleed vier jaar geleden. Nu ben ik wees en ik realiseer me meer en meer hoe snel het leven gaat. Wat is nou een jaar? Het maakt onder andere dat ik in het nu leef en heel erg van het leven geniet. Genieten zit ‘m heus niet in groots en meeslepend leven, maar juist in kleine dingen. Dingen die ik tijdens mijn wandelingen tegenkom of bij ontmoetingen met leuke mensen.”

Omaatje

“Mijn grote voorbeeld is mijn omaatje, die altijd bij de bibliotheek heeft gewerkt. Zij wilde op haar tachtigste nog per se met computers leren werken. Die gedrevenheid vind ik heel bijzonder. Daar neem ik dan een voorbeeld aan. Doen wat je zelf wilt en het ook echt doen!”

“Ik heb inmiddels lak aan alles. Ik laat me van niets weerhouden. Dat klinkt egoïstisch, maar ik laat me gewoon niet meer afremmen. Daar heb ik 54 voor moeten worden, want vroeger was dat niet zo. Maar dat is een groot voordeel van ouder worden: het boeit niet wat anderen vinden. Ik leef mijn eigen leven en doe waar ik zelf zin in heb.”

Geschreven door: Julia van Bohemen