5 tips tegen droogte in de moestuin

Moestuinverhalen 10

Droogte in Nederland. Dat betekent water geven. Het meest tijdrovende klusje op dit moment in de moestuin. Zo ongeveer om de twee dagen wordt er met gieters gesjouwd in de moestuin in Twijzel.

Dat kan nog wel een tijdje zo doorgaan, want volgens het KNMI wordt er nauwelijks regen verwacht. De warmte is heerlijk, daarover hoor je mij niet klagen. Maar hoe ga je om met droogte in de moestuin zonder onnodig water te verspillen? Hierbij een aantal tips.

Tip 1: Geef gericht water

Heb je zelf dorst dan drink je gericht, namelijk met je mond. Dat principe geldt ook voor planten. Giet gericht. Bij kool kun je bijvoorbeeld een kuiltje in de grond graven rond de voet van de plant. Vervolgens giet je daar het water in en meteen daarna dek je het kuiltje af met droge aarde. Hiermee voorkom je dat het water direct opgenomen wordt door de lucht. Bij sla en spinazie kun je een watervoortje tussen de rijen aanleggen.

Tip 2: Niet elke dag

Het is verstandig om niet elke dag water te geven, tenzij je potten of bakken met planten hebt. Geef je elke dag water dan heb je namelijk kans dat de planten ‘luie wortels’ gaan ontwikkelen. Door niet elke dag water te geven train je de planten als het ware om dieper te wortelen. Planten met een sterker wortelstelsel gaan actiever op zoek naar water in de grond. Geef water in grote hoeveelheden, dus geen kleine gietbeurten, wederom om ‘luie wortels’ te voorkomen.

Tip 3: Natuurlijke zonnebrand

Gebruik zonnebrand, geen echte, maar natuurlijke, ook wel mulch genoemd. Mulchen kan met een fijn laagje compost, stro, hooi, gemaaid gras of met levende planten. Zo zorg je ervoor dat de bodem bedekt is en je bovendien een extra oogst krijgt. Zet bijvoorbeeld goudsbloemen tussen de uien. Worden de bloemen te groot? Trek ze eruit en gebruik ze als ‘dode mulch’. Mulch voorkomt verdamping uit de bodem en voedt het bodemleven.

Tip 4: Vroeg in de ochtend of laat in de avond

Het beste is om ’s ochtends vroeg water te geven of laat in de avond om snelle verdamping van het water tegen te gaan. Geef nooit water in de brandende zon. Uitzondering zijn tomatenplanten, die moet je juist in de zonuren water geven. Zo voorkom je schimmel, tomatenplanten staan er om bekend dat ze hier snel last van krijgen.

Tip 5: Stel wieden uit bij droogte

Deze laatste tip is zo gek nog niet, want onkruid wieden is niet mijn hobby. Wanneer de grond zoals nu heel erg droog is en je gebruikt een schoffel bij het wieden dan beschadig je snel andere planten. Stel het uit totdat er een nattere periode aanbreekt. Ben je van plan om te zaaien maak de grond dan vooraf goed nat. Hierdoor kiemen de zaden beter. Ga je plantjes planten, laat ze dan vooraf een half uur water opnemen in een emmer of schaaltje.

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel negen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top