4 manieren om jouw fiets zorgvuldig te behandelen!

In Nederland is de fiets één van de meest gebruikte vervoersmiddelen. We hebben ten slotte de perfecte fietsvoorzieningen om van A naar B te gaan. Hiervoor hebben we een fiets nodig die het altijd doet en dat vereist onderhoud. In deze blog behandelen we een aantal punten waarmee je de waarde van jouw fiets optimaal kan behouden en er zo lang mogelijk gebruik van kan maken. Lees gauw verder en ontdek de methodes!

Behoud de juiste bandenspanning!

We behandelen een aantal basisregels, die cruciaal zijn voor het onderhoud van jouw fiets. Eén van die regels is het behoud van de bandenspanning. Door de juiste bandenspanning te behouden veroorzaak je de minste schade. Een té zachte band is namelijk kwetsbaar voor scherpe objecten en een té harde band is dat ook. Daarnaast zorgen zachte banden voor meer inspanning en dus adviseren wij je om deze spanning gestructureerd op peil te houden.

Houd de boel gesmeerd!

Een andere basisregel heeft te maken met het smeren van de ketting. Door de ketting te smeren zorg je er namelijk voor dat het zo min mogelijk schade oploopt. Een té droge ketting is hier namelijk kwetsbaar voor. Daarnaast draait een droge ketting erg stroef, wat het trappen negatief beïnvloedt.

Remmen

Voor het comfort en jouw eigen veiligheid is het belangrijk om de remmen te blijven controleren. Zo is het verstandig om de remschijven en remblokjes te controleren. Zo zie je op het juiste moment of de remblokjes en remschijven aan vervanging toe zijn. Dit doe je door te kijken of ze gelijk in vorm zijn, of de remblokjes nog genoeg rubber hebben en of je geen aluminium schilfers ziet.

Bescherming

Rijd jij op een waardevolle fiets? Zo ja, dan adviseren wij je om het te verzekeren! Zo’n verzekering hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn en je neemt zo een hoop mogelijke zorgen weg. Met een Allriskfietsverzekering van Inshared ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen diefstal en iedere vorm van schade. Hieronder valt dus ook schade die je zelf hebt veroorzaakt, of dat ontstaat wanneer je fiets is omgewaaid. Heb je dat niet allemaal nodig? Dan kun je ook gewoon kiezen voor een verzekering die jouw fiets enkel dekt bij diefstal en bijkomende schade. Hier zitten echter wel voorwaarden aan vast, met betrekking tot de beveiliging, het onderhoud en het gebruik van de fiets. Wij adviseren je dan ook om deze voorwaarden door te nemen, voordat je een verzekering afsluit.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top