Zwemmen in natuurwater, ook in de herfst

Op social media zie je de een na de ander het koude water induiken. Waar komt deze trend toch vandaan en wat levert het je op? Is het echt zo goed voor je gezondheid?

In landen zoals Scandinavië en Rusland is het helemaal niet gek om te zwemmen in natuurwater. In Nederland groeit de groep buitenzwemmers gestaag, door de coronatijd heeft het aantal zwemmers een extra boost gekregen. De zwembaden waren immers een hele poos dicht.

The Iceman: Wim Hof

Iemand die ook graag een duik neemt in koud water is Wim Hof. Hij is heel lang voor gek verklaard vanwege zijn extreme activiteiten zoals bijvoorbeeld twee urenlang in een ijsbad zitten en in een korte broek de Mount Everest beklimmen. Dat is extreem, maar gek is hij niet. Hij heeft een methode bedacht waardoor mensen beter tegen de kou van het water kunnen.

Deze bestaat uit drie stappen: ademhaling, koudetherapie en concentratie. Volgens Hof levert zwemmen in ijskoud water je controle over je immuun-en hormonale systeem op. De stap koudetherapie kan je thuis eenvoudig oefenen. Neem gewoon een koude douche, of eindig met koud water als je warm gaat douchen. Probeer de kraan iedere keer kouder te zetten. Zo went je lichaam aan de kou.

Wat levert natuurzwemmen je op?

Wim Hof is niet de enige die beweert dat zwemmen in koud water goed voor je immuunsysteem is. Er zijn verschillende onderzoeken die bewijzen dat zwemmen in de kou een positief effect heeft op je immuunsysteem. Naast dat je immuunsysteem wordt verbeterd, maakt je lichaam meer dopamine aan als je gaat zwemmen in koud water.

Dit is een hormoon wat we ook wel kennen als het gelukshormoon. Een van de redenen waarom je gelukkig wordt van zwemmen in open water. Mensen die last hebben van een (winter)depressie hebben daarom baat bij zwemmen in koud water. Daarnaast krijg je van natuurzwemmen meer energie. Met name wanneer je ’s ochtends in de natuur gaat zwemmen levert dat je energie de gehele dag door op.

Verder beweren ijszwemmers dat ze minder stress ervaren, dat komt omdat ze meer controle hebben over hun ademhalen. Hierdoor zouden ze in het dagelijkse leven stresssituaties beter aan kunnen. Tevens wordt er beweert dat je door de koude rillingen beter tegen pijn kunt. Door pijn te lijden ben je beter bestand tegen andere soorten van pijn.

Bouw natuurzwemmen langzaam op

Buitenwater is echt ontzettend koud. Vandaar dat het niet slim is om er meteen in te duiken. Voel eerst even met je voeten en ga langzaam het water in. Stel het echte zwemmen uit tot een volgende keer.  Een halve minuut in het koude water is de eerste keer voldoende. Door het langzaam op te bouwen voorkom je dat  je lichaam een klap krijgt en in shock raakt.

Het is verstandig om de eerste keer iemand anders mee te nemen. Trekt je lichaam het niet, dan heb je tenminste iemand die jou kan helpen. Neem een badjas mee, een handdoek om op te staan en warm drinken in een thermoskan. Daar heb je na het zwemmen echt behoefte aan.

Check de waterkwaliteit

Op de website zwemwater.nl kan je controleren waar je veilig kunt zwemmen. Op deze website is te zien hoe het zit met de waterkwaliteit. Zwem langs de kanten, zelfs wanneer je van jezelf weet dat je het een tijdje vol kan houden. Iedereen kan kramp krijgen of niet lekker worden. Het is fijn dat je snel uit het water kan komen mocht dat nodig zijn. Zelfs mensen die het gewend zijn om te zwemmen in koud water kunnen het soms niet goed volhouden. Daarom is het verstandig om met andere mensen te gaan.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top