Er wordt voor vandaag een fikse storm verwacht, met windstoten van 100 tot 125 kilometer per uur. Deze stormkracht wordt gemeten aan de hand van Beaufort. Voor vandaag is een 9 voorspeld, wat betekent dat er gemiddeld over een heel uur windkracht 10 wordt gemeten. Een officiële storm.
Waarschuwingen zijn niet van de lucht. En we vinden dat tegenwoordig al snel overdreven, maar het is niet voor niets. De ervaring heeft geleerd dat wanneer waarschuwingen als deze niet goed tot de mensen doordringen, de gevolgen desastreus kunnen zijn. Een voorbeeld daarvan is de storm van 25 januari 1990, één van de zwaarste stormen van de vorige eeuw, waarbij zeventien Nederlanders het leven verloren. Mede doordat het niet echt tot de mensen doordrong dat het serieus te keer zou gaan. Vandaar al die waarschuwingen die we nog wel eens als ‘overdreven’ bestempelen.
Orkaankracht
Die dag in 1990 begon met een waarschuwing voor zware storm, maar gedurende de dag leek de windkracht alleen nog maar toe te nemen, tot windkracht 11. En op het hoogtepunt werden windsnelheden van orkaankracht (windkracht 12) gemeten. Er waren omgevallen lantaarnpalen en bomen en ook vrachtwagens gingen om. Op rijkswegen moesten 130 vrachtwagencombinaties, caravans en opleggers eraan geloven. Ze werden gewoon omver geblazen. Een hevige brand in hotel Huis ter Duin in Noordwijk werd door de wind zo aangewakkerd dat het tot een catastrofe leidde. Drie brandweermannen kwamen daarbij om het leven.
Treinen reden niet meer vanwege omgewaaide bomen en vernielde bovenleidingen, waardoor enorm veel mensen de nacht elders moesten doorbrengen. Schiphol lag plat en het verkeer op de weg kwam volledig vast te zitten. De storm was immers op het hoogtepunt tijdens de avondspits.
Windkracht 11
De windkracht in het binnenland was opvallend hoog en bijvoorbeeld in de provincie Utrecht werd een windkracht gemeten die slechts eens in de tientallen jaren voorkwam. Aan de kust werd gedurende een lange tijd windkracht 11 gemeten. Windsnelheden tussen de 103 en 117 kilometer per uur. Maar er deden zich ook windstoten voor van meer dan 150 kilometer per uur.
Toch zijn dat nog niet eens de hoogste cijfers. Een duik in de geschiedenis laat een uitschieter zien: 162 kilometer per uur bij Hoek van Holland op 6 november 1921. Bij Ierland was het toen nog een graadje erger. Daar werden rond Belfast windsnelheden van 190 kilometer per uur gehaald.
Een aantal zware stormen uit de vorige eeuw op een rij:
1860 – op 2 maart raasde er een storm over Nederland die flink huis hield, en aanzette tot een telegraafverbinding tussen Den Helder, Groningen en Maastricht, zodat mensen elkaar konden waarschuwen.
1886 – Een zomerstorm in juni waarbij de nooddeuren van de Diemendammersluis bij Amsterdam doorbraken. De Zuiderzee bereikte een enorme waterhoogte. Schepen sloegen het land op.
1904 – Urk was nog een eiland, waarvandaan vier slachtoffers werden gemeld door een enorme oktoberstorm. Het Nieuwsblad van het Noorden meldde drie verdronken personen in Goedereede en de Enkhuizer Noordzeevloot verloor vijf schippers en twee schepen.
1925 – Een cycloon teisterde op 10 augustus het Gelderse Borculo. Het heel stadje werd nagenoeg verwoest.
1930 – Een cycloon boven het Zuid-Hollandse eiland Putten, kopte een krant op 4 augustus. Met felle regen- en hagelbuien erbij raasde de cycloon over ons land.
1936 – Midden in de zomer, op 16 juli, raasde er opnieuw een hevige storm over Nederland. Veel schade en persoonlijke ongevallen.
1953 – De bekende watersnoodramp die ontstond in de nacht van 31 januari op 1 februari ten gevolge van een storm met orkaankracht bij de Orkney-eilanden boven Schotland. Het was springvloed. Het verschil tussen hoog- en laagwater is dan het grootst en de storm maakte dat nog een graadje erger. Het water van de Noordzee haalde een recordhoogte en grote delen van Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden liepen onder met veel slachtoffers als gevolg.
Jaren 70 – Fikse stormen deden zich voor op 13 november 1976, 16 januari 1974, 3 januari 1976, 24 december 1974.
1983 – de beruchte zomerstorm op Hemelvaartsdag, die zich razendsnel ontwikkelde en tot orkaankracht kwam. Deze storm staat bekend als Kanaalrat.
1990 – Na die van januari, volgde op 26 februari van dat jaar weer een flinke storm.
2013 – Een zware waarbij de wind een snelheid van 150 kilometer haalde op Vlieland.
Zwaarste storm ooit
De zwaarste storm ooit gemeten is waarschijnlijk de tyfoon Haiyan in de Stille oceaan. Volgens de Amerikaanse meteoroloog Jeff Masters is dit de zwaarste tyfoon die ooit het land bereikte. En een tyfoon die land bereikt is op dat moment het meest gevaarlijk. Het verooraakt namelijk een vloedgolf van drie tot vier meter die met grote snelheid over het land spoelt. Ligt die ‘landingsplek’ net boven zeeniveau dan raast de vloedgolf landinwaarts. Katrina in New Orleans is daar een voorbeeld van. En treft de tyfoon obstakels op z’n pad dan gaat deze onvoorspelbaar gedrag vertonen en ontstaan er rukwinden.
Bron o.a.:
KNMI, historiek.nl, isgeschiedenis.nl