Ben jij een ochtendmens en sta je altijd fluitend om zeven uur of vroeger naast je bed? Dan val je in de categorie ‘Leeuweriken’ en heb je waarschijnlijk weinig problemen met de werktijden die in onze maatschappij gebruikelijk zijn. Half negen uiterlijk present op kantoor of school, dat is de maat. Maar wat nou als je een avondmens bent en in de groep ‘Uilen’ valt?
Dan wordt het al een stuk lastiger om op tijd fit en uitgerust aan de slag te gaan. Er bestaan verschillende slaappatronen en die types noemen we chronotypes. Uit een studie van twee Engelse universiteiten (Universiteit van Surrey en Northwestern University Chicago) blijkt dat avondmensen die toch vroeg moeten beginnen, meer risico lopen op vroegtijdig overlijden. Het sterftecijfer onder avond- en nachtmensen ligt tien procent hoger dan gemiddeld. Nachtbrakers zouden beter pas later op de dag in actie kunnen komen.
We zouden moeten zorgen dat werkuren overeenkomen met de biologische klok van werknemers
De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat werkgevers flexibeler worden en medewerkers de kans moeten geven om later op hun werk te verschijnen en tot later door te werken. We zouden moeten zorgen dat werkuren overeenkomen met de biologische klok van werknemers. Dat bioritme kun je niet wijzigen. Je lever en hart houden zich aan een bepaald patroon en je vraagt die organen zich twee of drie uur aan te passen. Dat lukt niet. Daardoor is het schadelijk voor je lichaam. “Dit is een gezondheidsprobleem dat niet meer genegeerd kan worden,” aldus professor in de chronobiologie, Malcolm von Schantz van de Universiteit van Surrey.
’s Ochtend meer tijd nodig om op te starten
Door chronisch slaaptekort ontstaan diverse gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, psychische problemen en diabetes. Veel mensen hebben er last van zonder dat ze het zelf door hebben. Het gevolg daarvan kan een lange ziekteperiode zijn, wat ook voor werkgevers nadelig is. Het is overigens niet zo dat alleen nachtmensen er moeite mee hebben om vroeg te beginnen. Ook mensen met bepaalde fysieke aandoeningen hebben ‘s ochtends meer tijd nodig om op te starten of functioneren beter als hun ochtendmedicatie de tijd heeft gehad om in te werken. Dus overleg over flexibelere werktijden kan zeker zinvol zijn.
Op sommige scholen wordt rond half tien begonnen
Natuurlijk is het niet in alle beroepen haalbaar, maar in veel situaties kan het ook wel, als de werkgever er voor open staat. Er is in het voortgezet onderwijs al een trend gaande. Op sommige scholen wordt later begonnen, zo rond half tien, omdat die tijd beter aansluit bij het bioritme van een puber.
Bijkomende problemen op het gebied van bioritme zijn trouwens het blauwe schijnsel van telefoons en tablets en de zomertijd. Over dat laatste punt is steeds meer discussie, omdat het serieuze gezondheidsklachten kan geven. Professor von Schantz bevestigt dat. “Er zijn al studies die een hoger percentage hartaanvallen laten zien na de overgang van de zomertijd.”
Bron: The Indipendent