Het mag voor iedereen duidelijk zijn dat kwetsbare ouderen het de afgelopen twee jaar niet gemakkelijk hebben gehad in de pandemie. Dat heeft geleid tot minder sociale contacten en minder bezoek van familie. Wie sowieso aan huis gebonden was, werd meer dan ooit afhankelijk van de zorg aan huis. Door corona zaten veel mensen opgesloten in hun huis en sloeg de eenzaamheid toe. Dat gold echter niet alleen voor ouderen, maar ook voor kwetsbare jongeren die afhankelijk zijn van externe zorg. Door te houden afstand was het voor mantelzorgers een zeer zware periode, die nu gelukkig tot een einde is gekomen.
Door de afstand die gehouden moest worden en de mondkapjes die werden gedragen werd geboden thuishulp vaak als alleen praktisch en noodzakelijk ervaren. Juist het sociale aspect van bezoek aan huis schoot er hierdoor vaak bij in. Het sociale contact is voor ieder mens belangrijk. Voor de groep jongeren en ouderen die afhankelijk zijn van begeleiding en uit zichzelf al weinig sociale contacten hebben, is de corona tijd dubbel zo hard aangekomen. De overheidsmaatregelen legden nog eens extra druk op groepen die het in het normale maatschappelijke verkeer lastig hebben.
Doordat er de afgelopen twee jaar minder activiteiten waren raakten veel ouderen en hulpbehoevenden geïsoleerd. Het contact met de buitenwereld was helemaal afgesloten. Iets wat natuurlijk niet alleen voor ouderen geldt. Toch hebben de lockdowns bij de kwestbare groepen in de samenleving dit gevoel van eenzaamheid wel versterkt.
Zorg
Eigenlijk heeft iedereen behoefte aan ritme en regelmaat met vaste punten per dag die je helpen de dag op een aangename manier door te komen. Ontbreekt die binnen de dagelijkse thuissituatie dan is zorg aan huis ook voor jongeren een uitkomst. Hoe complex of uitzichtloos je situatie misschien ook lijkt er zijn altijd zorgprofessionals die bij jou thuis willen komen en je willen helpen. Toch is hulp niet altijd vanzelfsprekend en staat deze zorg inmiddels zwaar onder druk.
Personeel
De vraag naar personeel dat in de zorg wil werken is nog altijd groot. Zowel in zieken- als verzorgingstehuizen is men op zoek naar goed opgeleid personeel. In de afgelopen twee jaar is de werkdruk voor verzorgend personeel enorm toegenomen en is de instroom van nieuwe krachten niet erg groot. Zowel in de ouderen- als jongerenzorg dreigen getalenteerde krachten door die werkdruk af te haken.
Staking
Het gaat zelfs zo ver dat jeugdzorgmedewerkers in maart 24 uur gaan staken. Ze doen dat uit onvrede over aangekondigde bezuinigingen, torenhoge werkdruk, ellenlange wachtlijsten en het uitblijven van een fatsoenlijke cao. Tijdens die staking vervalt alle planbare zorg, alleen spoedeisende hulp wordt wel verleend. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat jeugdzorgmedewerkers staken.
Bezuinigingen
De onvrede binnen de zorg komt voort uit het feit dat er de afgelopen decennia enorm is bezuinigd. De pijn deed zich vooral voelen toen er tijdens de corona pandemie ineens heel veel vraag naar ic-bedden was. Deze was namelijk door de tijd heen naar beneden afgeschaald. De bezuinigingsdrift lijkt nog niet getemperd nu de politiek van plan is om een half miljard te bezuinigen op de jeugdzorg. Hierdoor lijkt maatwerk niet meer mogelijk. Juist de aandacht en persoonlijke zorg is essentieel. Er moet persoonlijk naar deze jongeren geluisterd worden zodat hun problemen door passievolle zorgmedewerkers opgepakt kunnen worden.