close
  • zondag 9 mei
Wonen

Zomervakantie is dé tijd voor woningonderhoud

Zomervakantie is dé tijd voor woningonderhoud

‘Deze zomervakantie is bij uitstek geschikt om je woning een onderhoudsbeurt te geven en te verduurzamen. Of je er nu zelf blijft wonen of je woning verkoopklaar wilt maken, nu is de tijd om in je huis te investeren’, stelt Hans van der Ploeg is directeur van branchevereniging VBO.

Het aantal beschikbare en betaalbare koopwoningen neemt sterk af en de huizenprijzen blijven voorlopig stijgen. Woningzoekenden overbieden duizenden euro’s om een geschikte woning te kunnen bemachtigen. Als gevolg daarvan zijn (aspirant) kopers veel geld kwijt om hun droomhuis te bemachtigen. Woningen met achterstallig onderhoud, die nog niet aan alle duurzaamheidseisen voldoen, verdienen volgens Van der Ploeg meer aandacht van woningzoekenden. ‘Als onderhoudswerkzaamheden worden gecombineerd met energiebesparende maatregelen, slaat de toekomstig huizenbezitter zelfs twee vliegen in één klap: de waarde van de woning neemt toe én de energielasten gaan omlaag. Dit maakt de investering de moeite waard’, aldus Van der Ploeg.

Ook voor woningbezitters loont het de moeite om nu te investeren in de woning. Van der Ploeg: ‘Of je woont in een mooier huis met een prettiger leefklimaat én lagere maandlasten of je krijgt meer geld voor je woning wanneer je het verkoopt.’ Nu steeds meer landen weer oranje kleuren vanwege COVID-19 blijven veel Nederlanders deze zomerperiode in eigen land. Dit betekent dat een deel van het vakantiegeld kan worden gebruikt om de noodzakelijke investering te doen. Bovendien zitten veel Nederlanders toch thuis, dus hebben zij eindelijk de gelegenheid om in actie te komen. ‘Heb je eenmaal een woning in je bezit, reserveer dan 1 à 2% van de waarde van het huis voor onderhoud. Zo is het huis altijd verkoopklaar.

VBO heeft een top tien samengesteld van de grootste onderhoudsproblemen:

1. Slecht schilderwerk
2. Rotte kozijnen
3. Enkel glas in sponning
4. Slechte isolatie
5. Slecht daklood
6. Scheuren in muur/balkon
7. Lekkend dak
8. Betonrot
9. Slecht voegwerk
10. Slecht sluitende deuren en losse plinten

Bron: VBO 

Geschreven door: Redactie