Zo wordt het huishouden doen een feestje. Soort van.

De meeste mensen vinden een schoon en opgeruimd huis prettig. Alleen lijkt, op Marie Kondo na, bijna niemand er zijn hobby van te maken om het huishouden daadwerkelijk te doen. Sterker nog, voor veel mensen is het huishouden een grote, steeds terugkerende, bron van frustratie. Een eindeloos verhaal waar ze telkens opnieuw mopperend en schoorvoetend aan beginnen. Hartstikke jammer eigenlijk, als je bedenkt dat we hier gemiddeld wel drie uur per dag mee bezig zijn. Tijd om van het huishouden een feestje te maken. Moet je wel even zelf de slingers ophangen (en weer opruimen natuurlijk).

Zet een muziekje aan

Praktisch alles wordt leuker wanneer je er een muziekje bij aanzet. Dat geldt vooral voor dingen die je eigenlijk niet zo heel leuk vindt, zoals het huishouden. Een van de makkelijkste manieren om het voor jezelf aangenamer te maken is dus muziek. Of je nou kiest voor klassiek, lekker uptempo of iets waar je ongegeneerd luidkeels op kunt meebrullen, zet die volumeknop lekker hard en je zult zien dat je binnen een oogwenk je hele huis hebt stof gezogen, terwijl je er ook nog een vrolijk dansje bij hebt gedaan. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

Maak er een workout van

Ook al heb je na het huishouden zeker eer van je werk, soms verlies je dat tijdens het poetsen enigszins uit het oog en voelt het zinloos en als een eindeloze herhaling. Een goede manier om die uitgebreide poetssessies minder nutteloos te laten voelen, is door te multitasken. Beeld je in dat jouw huis je eigen privé sportschool is en maak van het huishouden een echte workout! Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn; doe lunges (uitvalspassen) tijdens het stofzuigen, knijp die billen samen en combineer ramen lappen met squats, en train die spierballen wanneer je die volle tassen met lege flessen naar de glasbak sleept. Voor je het weet is je huis spic en span en zie jij er topfit uit!

Delegeer!

Hoewel we al geruime tijd niet meer in de jaren vijftig leven en mannen steeds vaker koken en boodschappen doen, is de verdeling tussen mannen en vrouwen als het om huishoudelijke taken gaat nog steeds in veel gevallen scheef. Ergens is dit natuurlijk ook logisch als de mannen vaker fulltime werken en de vrouwen parttime, maar toch wringt dit en is, als je alles bij elkaar optelt, het takenpakket en de tijdsbesteding die daarbij hoort aan de kant van de vrouwen flink groter. Daar kun je uitgebreid over discussiëren, of in verbitterde afkeuring blijven zwijgen in de hoop dat de man de hint begrijpt, of je neemt het heft in eigen handen en delegeert!

Kies je favoriete geuren

Er gaat toch niets boven een schoon en heerlijk geurend huis. Tegenwoordig kun je kiezen uit de wereld aan geuren als het om poetsen en huishouden gaat. Neem eens goed de tijd om je te verdiepen in de verschillende geuren en kies jouw favoriet(en). Geuren kunnen namelijk behoorlijk invloed hebben op jouw emoties en de sfeer in je huis. Dat komt allemaal door het limbisch systeem in je hersenen dat geuren, herinneringen en emoties aan elkaar koppelt. Herinnert lavendel jou aan die ene vakantie in Frankrijk met die zomerliefde? Rook het bij jouw oma thuis altijd naar groene appeltjes? Of ben je meer van de ouderwetse citroengeur? Kies de geuren waar jij echt blij van wordt en dan is poetsen ook een stuk minder vervelend.

Word een expert

Als je iets makkelijker maakt, wordt het bijna automatisch leuker (of minder frustrerend). Dat geldt zeker voor huishoudelijke klussen. Tegenwoordig zijn er online zoveel wijsheden te vinden. Jij hoeft dus echt het wiel niet opnieuw uit te vinden. Doe eens een onderzoekje naar de allerbeste tips en trucjes, ook wel bekend als life hacks genoemd, als het om huishouden gaat, en je krijgt bijna automatisch zin om ze uit te proberen.
We delen er vast een paar om je op gang te helpen;

  • voor een fris ruikend huis spuit je een beetje parfum of deo op het filter van je stofzuiger, of op een watje wat je vervolgens opzuigt met de stofzuiger, alvorens je je huis gaat stofzuigen.
  • Laat de tijd jouw werk doen! Heb je een hele vieze badkamer, laat het schoonmaakmiddel dan even goed inwerken voor je begint te poetsen. Dat scheelt je weer schrobben.
  • Zit je na een gezonde smoothie met een vieze blender? Die dingen zijn altijd zo lastig af te wassen, met die scherpe messen onderin. Hoef jij ook helemaal niet te doen, maar kan hij zelf wel. Even vullen met water en een drupje afwasmiddel en blenden maar! Dan zijn alle etensresten binnen een handomdraai verdwenen.

Beloon jezelf

Uit onderzoeken blijkt telkens opnieuw dat belonen beter werkt dan straffen. Zie je weer eens als een berg op tegen al die saaie huishoudelijke taken? Ga dan niet op jezelf zitten mopperen, maar geef jezelf dan een beloning als je het allemaal toch maar weer op orde hebt gekregen. Dat hoeft echt niet direct een dure parelketting te zijn, maar kan ook met dat ene magazine waar je altijd blij van wordt of die een aflevering van je favoriete serie.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top