Je moet het lef maar hebben, maar het is op grote schaal gebeurd: frauderen met treinkaarten. Vooral tussen 2014 en 2017 kon een groot aantal mensen flink doorgaan met het reizen op onterecht aangevraagde Businesscards en sjoemelen met de regeling ‘geld terug bij vertraging’.
De controle bij de NS liet flink te wensen over waardoor het frauderen maar door kon gaan. NS spreekt over zeker een half miljoen euro. Het zou gaan om ongeveer vijftig misbruikers van de geld terug regeling, samen toch goed voor het claimen van zo’n honderdduizend euro. Ze zijn uiteindelijk ‘gesnapt’ en hebben inmiddels een betaalregeling getroffen met de NS.
Controle slechts steekproefgewijs
Mensen gaven aan dat ze hun geld terug wilden vanwege vertraging op een bepaald traject. Die reis was dan nooit gemaakt. Sommigen gingen zo ver dat ze reizen aangaven waar zelfs geen vertraging aan de orde was. Omdat de controle slechts steekproefgewijs plaats vond en met de hand moest gebeuren, werden de daders niet betrapt en werd het wel heel gemakkelijk om de NS op te lichten.
Onterecht treinen op businesscards
NS business cards, waarmee je op kosten van het bedrijf met de trein kunt reizen, gaven tussen 2012 en 2017 ook mogelijkheden tot oplichting. Je start een bedrijf en vraagt businesscards voor je zogenaamde medewerkers aan. Het bedrijf laat je maar even bestaan, heft het weer op en betaalt nooit voor de aangevraagde kaarten. Ondertussen kan een groot aantal mensen door het land treinen op deze businesscards. Het echtpaar dat de kroon spande met deze wijze van frauderen moest onlangs voor de rechter verschijnen.
Inmiddels lijkt deze wijze van frauderen niet meer te spelen nu de in- en uitchick verplicht is. Er is ook een fraudebestrijdingsteam in het leven geroepen. Het gevolg daarvan is wel weer dat er veel klachten zijn over onterechte afwijzingen aan mensen die juist terecht hun geld terug vragen na vertraging. Of ze moeten er enorm lang op wachten.