Zo leer je een andere taal in twintig minuten per dag

De tijd van woordjes stampen om een taal te leren, lijkt voorbij. Het moet in twintig minuten per dag kunnen. Huh? Hoe dan?

Als je vroeger een taal wilde leren, moest je woordjes stampen, boeken lezen, en een mondeling doen. Universitaire taalstudenten zitten uren in de boeken. Niet nodig, menen moderne taalexperts. Als je een taal wilt leren spreken is het een kwestie van dagelijks oefenen. Paar minuten maar en je kunt je al heel snel redden. Hoe werkt dat? 

Je gaat op vakantie en je spreekt de taal niet. Eerst denk je nog; wat kan mij het schelen, ik red me wel, maar als je auto kaduuk is of je wilt echt dat morgenochtend om 11 uur die kano voor je klaar ligt, wil het nog wel eens knap lastig zijn. Zeker als je je in Finland bevindt of in dat kleine Franse dorpje waar ze een hekel hebben aan Engels spreken, laat staan dat ze het kunnen. 

Woordjes stampen

Dus verdiep je je in de taal van het land waar je een bezoek aan gaat brengen, Wel zo netjes, wel zo handig. Maar dan moet je ruim van tevoren beginnen en flink studeren. Woordjes stampen, weet je wel. Nee hoor, menen taalexperts bij Babbel, een ontwikkelaar van een taalapp. Volgens hen hoef je er maar twintig minuten per dag aan te besteden. 

Herhalen

Dat werkt zo: die twintig minuten komen overeen met het principe uit de psychologie dat je geheugen ongeveer zeven nieuwe dingen per keer kan verwerken. Daar zit dus een tijdslimiet aan. Voeg daaraan toe dat een taal leren vooral bestaat uit herhalen, dan heb je al een methode. Namelijk die van tien dingen binnen vijf minuten herhalen. Daarna doe je een nieuwe les in ongeveer vijftien minuten. Dat zijn je twintig leerminuten per dag. Truc is wel dat je iedere dat iets doet. Ook al is dat minder dan twintig minuten. 

Langetermijngeheugen

Babbel ontwikkelde daar een app voor met lessen en een heleboel van die herhaal-oefeningen. Ook zijn de lessen zo opgebouwd dat je veel verbanden legt. Ook daarmee maak je je een taal sneller eigen. Woordjes die je leert keren in latere oefeningen terug, maar dan in een andere context. Telkens als je iets herhaalt en goed hebt, ga je door naar de volgende stap. Door dat herhalen wordt al deze kennis in je langetermijngeheugen opgeslagen. 

Eén dag in de week spreken

Je kunt die twintig minuten gemakkelijk op een dag inplannen, bijvoorbeeld in je pauze, tijdens een wandeling of in het openbaar vervoer. En als je het helemaal goed wilt doen, zorg je er voor dat je je nieuw te leren taal één dag in de week spreekt. In het geval van die Finse taal, is een telefoontje naar een Finse vriend misschien een idee of het volgen van een Finse crimi zonder naar de ondertiteling te kijken, en als het om het Frans gaat probeer je terug te praten naar de Franse commentator van de Tour. Lezen en luisteren in de te leren taal is natuurlijk altijd goed. 

De Babbel app is er nog slechts in het Engels, maar het zal een kwestie van tijd zijn voordat deze ook een Nederlandse versie krijgt. Meer dan honderd taalkundigen en taalexperts werken in een kantoor in Berlijn samen aan deze bijzondere taal app.