Zijn onweersbuien te verwachten en wat maakt het lastig?

Flinke onweersbuien kunnen het land soms goed ontregelen. Regelmatig wordt op voorhand een code geel of oranje aangekondigd, als een onweersbui zich vooraf aandient. Niet altijd komt de verwachting precies uit en soms komt de bui zo onverwachts, dat er geen code meer afgegeven kan worden. Dan rijst de vraag: zijn onweersbuien (goed) te verwachten?

Onstabiele lucht in de zomer

Volgens Grieta Spannenburg, de weervrouw van MAX Magazine, hebben onweersbuien in de zomer onstabiele lucht nodig. Dit betekent dat warmte, vocht en stijgende luchtbewegingen essentieel zijn voor het ontstaan van onweersbuien. Hoe hoger de bui groeit, hoe sterker deze potentieel kan zijn.

Verschillende soorten onweersbuien

Er bestaan verschillende soorten onweersbuien. Ze kunnen spontaan ontstaan door sterke stijgbewegingen, vocht en warmte. Een kleine stapelwolk kan binnen een half uur uitgroeien tot een donderwolk. Daarnaast zijn er kortdurende en langer durende onweersbuien. De grootste en gevaarlijkste onweersbui is de supercell.

Ontstaan van onweersbuien in ons land

Onweersbuien kunnen ook ons land binnenschuiven. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een winddraaiing aan de grond plaatsvindt. De wind aan de voorzijde van de buien is dan bijvoorbeeld zuidoost, terwijl aan de achterzijde zuidwest is. Deze twee luchtsoorten botsen op elkaar en de lucht moet dan stijgen, waardoor een bui ontstaat.

Samenkomen van warme en koudere lucht

Daarnaast kunnen onweersbuien ontstaan wanneer een nieuwe luchtsoort ons land binnenkomt, bijvoorbeeld op een koufront. De koudere lucht verdrijft dan de aanwezige warme lucht, wat leidt tot stijgbewegingen. Of dit uiteindelijk resulteert in onweersbuien hangt af van verschillende factoren, zoals vocht, warmte en stijgkracht van de lucht.

Onvoorspelbaarheid van onweersbuien

De exacte locatie van een onweersbui is volgens Grieta moeilijk lang van tevoren te voorspellen. Er spelen veel plaatselijke dynamiek en factoren mee. Meteorologen kunnen de buien wel van tevoren zien aankomen en de potentie ervan inschatten. Ze kijken naar mogelijke windstoten en hoeveelheid regen. Op de dag zelf is het echter een kwestie van finetunen, ook wel nowcasten genoemd.

Wil je meer lezen over het weer? Lees dan de columns van Grieta Spannenburg en Jordi Bloem uit MAX Magazine op onze website.