De herfst is bij uitstek het seizoen om lekker te gaan wandelen. De natuur is in dit seizoen een eldorado voor fotografen door alle paddenstoelen, spinnenwebben, wolkenluchten en prachtige herfstkleuren. Wie zich goed beschermt tegen wind en kou kan heerlijk uitwaaien op het strand. Om daarna voldaan met een kop warme chocomel en een dekentje op de bank te ploffen. Nederland is enorm gevarieerd en er zijn overal bijzondere wandelroutes. We hebben een paar wat langere wandelingen voor je uitgezocht, compleet met link naar de routebeschrijving.
Boswachterspad Noordsvaarder Terschelling – 11 kilometer
Terschelling is perfect voor een korte break. Zodra je op de boot stapt, heb je al het gevoel dat je helemaal weg bent. Als je aankomt in West-Terschelling, kun je meteen op pad. Of je strijkt eerst nog even neer bij Paviljoen de Walvis, dat vlakbij het startpunt ligt. De route voert je via het Groene Strand door de duinen. Het is een pittige wandeling, want je moet af en toe flink klimmen, maar eenmaal bovenop de duinen is het uitzicht over de Noordzee prachtig! Wie weet zie je nog een paar zeehonden op de zandbanken voor de kust. Dus vergeet niet een verrekijker mee te nemen. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
Boswachterspad Ruiten Aa Groningen – 10 kilometer
Het startpunt van deze route is parkeerplaats De Noordsmee in Sellingen. In het dal van de beek (Ruiten Aa), kun je heerlijk struinen. Onderweg zie je misschien nog Lakenvelders, een runderras dat typisch is voor deze streek. De route voert langs het Theater van de Natuur. Deze uitkijkheuvel is gemaakt door kunstenaar Adriaan Nette en je beleeft er je eigen privévoorstelling. Ieder moment van de dag laat een ander landschap zien. De traptreden naar de top zijn voorzien van gedichten. De wandeling gaat voor een groot deel over onverhard pad. Honden zijn niet toegestaan. Onderweg kom je langs een camping met een restaurant dat, heel verrassend, ook Ruiten Aa heet.
Vennenwandeling Brabant– 10 kilometer
De start van deze route is bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten met daarbij de horecagelegenheid ‘Groot Speijck’. De tocht loopt over heide en door bos. Het Speijckven is het eerste ven dat je tegenkomt. Je zou er zomaar een ijsvogel kunnen zien zitten. Later volgen onder andere nog het Diaconieven en het Brandven. Je komt onderweg maar liefst veertien vennen tegen en waarschijnlijk heel veel vogelsoorten. Op een mistige ochtend is het alsof je door een sprookje loopt.
Wandelroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland – 16 kilometer
Deze route begint op het parkeerterrein van Nationaal Park Zuid Kennemerland. Hoewel de zee dichtbij is en je het geruis zeker zult horen, is de zee niet te zien tijdens deze wandeling. Het duingebied is enorm breed. Wat je wel tegenkomt zijn prachtige duinmeertjes en valleien. Op de Grote Vlakte slingert het pad zo ver het oog reikt. Sinds 1995 is het uitgestrekte duingebied van Zuid-Kennemerland een nationaal park. Waterwinning is gestopt en het beheer is erop gericht dat de natuur weer zijn gang kan gaan. Er komen veel dieren voor en als het meezit zie je reeën, damherten of zelfs een vos. In het Vogelmeer tref je de kuifeend, het visdiefje en de kleine plevier. Er is een vogelobservatiepost naast de route. Tijdens de wandeling zul je in de verte een kruis bovenop een duin zien. Vlak na de bevrijding zijn in de duinen totaal 422 lichamen van verzetsstrijders gevonden, waaronder dat van ‘het meisje met het rode haar’: Hannie Schaft. Velen zijn herbegraven op de Erebegraafplaats. Er zijn meerdere stenen monumenten in de duinen op plekken waar de lichamen van de vermoorde verzetshelden zijn gevonden.
N70-wandelroute door het Rijk van Nijmegen – 16 kilometer
De naam van de wandeling klinkt als een autoweg, maar dit schijnt één van de mooiste routes van Nederland te zijn. De naam is ontstaan als eerbetoon aan het Jaar van de Natuurbescherming in 1970. Het is een pittige route, want je beklimt acht bergen, waaronder de Duivelsberg en de Boterberg. Maar dan heb je ook een fenomenaal uitzicht over de Waal en de Ooijpolder. En waar bergen zijn, zijn ook dalen. Zoals het Hengstdal, waar de grote bonte specht broedt. Dankzij de supergevarieerde bossen word je getrakteerd op waanzinnige herfstkleuren en zul je heel veel tamme kastanjes vinden in het Kastanjedal. Misschien wel het mooiste uitzicht op de hele route heb je op de Wolfsheuvel. Op de voorgrond zie je het kleinste dorpje van Nederland, Persingen. Vergeet niet even bij de Kabouterboom te kijken, die een omtrek heeft van 8,5 meter en er al sinds 1540 staat. Prachtige natuur dus, maar ook aan horeca geen gebrek onderweg. Zo kun je pannenkoeken eten en even uitrusten bij Tante Koosje. Deze route heeft zeven startpunten. Het is dus echt een rondwandeling.
Maarten van Rossumpad etappe Wageningen – Heelsum – 18 kilometer
De bossen rond Wageningen zijn ook in het najaar prachtig. Deze wandeling volgt grotendeels de route van de NS-wandeling Belmonte, maar biedt meer: verrassende paadjes en open velden tussen Renkum en Heelsum. Belmonte (mooie berg) is een enorme Botanische tuin, met in dit seizoen wel vijftig tinten rood. De tuin staat bekend om de collectie sierkersen, rododendrons, magnolia’s en appels. Verder loop je via het Bergpad over de Wageningse Berg. Volgens sommige hoort dit paadje in de top tien van mooiste paadjes in Nederland. Na deze bergetappe wandel je de bossen in, die schitterend zijn in de herfst. De combinatie van diepgroene naaldbomen en verkleurende eiken en reuzebeuken biedt een fotogenieke kleurenpracht. Rondom hotel-restaurant Nol in ’t Bosch slinger je mee met de prachtige paadjes die langs de Molenbeek lopen.
‘Te voet van Amsterdam naar Arnhem’ – Oudste wandelroute van Nederland – etappes tussen de 21 en 30 kilometer
Tenslotte nog even aandacht voor de oudste wandelroute van Nederland, die in 1914 door de ANWB werd geopend. Er zijn zes etappes en de hele route loopt vanaf Amsterdam, door het plassengebied van het Gooi, over de Utrechtse heuvelrug, langs de grote rivieren, door de zuidrand van de Veluwe naar Arnhem. Je bent vrij om de wandeling naar eigen inzicht te lopen. Op de kaart zijn parkeermogelijkheden, treinstations en bushaltes weergegeven. De route is ook makkelijk in te delen in meerdere korte etappes. De totale afstand is 150 km.
Veel wandelplezier!
Bronnen: ANWB, Happinez, Frankwandelt