Granny Yoga

Granny Yoga in het verpleeghuis

Yoga is één van de snelst groeiende bewegingsvormen in Nederland. Het woord is afgeleid van Yuj uit het Sanskriet, dat verbinding betekent. In dit geval verbinding tussen lichaam en geest. Het is een goede manier om te ontspannen en fit te blijven.

Yoga kan behoorlijk zwaar zijn. Het vraagt veel van je spieren en enige lenigheid is best handig. De lange ontspanning aan het eind en de yogitea na afloop maken een hoop goed, maar als het je aan enige mate van souplesse ontbreekt, is het nog een hele opgave. Het is dan ook best moeilijk voor te stellen dat er yoga wordt gegeven aan ouderen in verpleeghuizen. Maar het blijkt te gaan om een laagdrempelige variant: stoelyoga.

Stoelyoga

Bij stoelyoga doe je rustige houdingen zittend op een stoel. Daardoor is het voor iedereen toegankelijk en hoef je er niet lenig voor te zijn of een hele goede conditie te hebben. Je leert spanning los te laten en je concentratie en motoriek te verbeteren door ademhalingsoefeningen en rekken en strekken. Mensen met een zittend beroep kunnen het tijdens hun werk of in een pauze makkelijk even doen, en er wordt door verschillende yogapraktijken les gegeven in stoelyoga. Maar het is vooral ook erg geschikt voor ouderen, al dan niet in een rolstoel. Veel mensen in tehuizen zitten stil, terwijl bewegen juist zo belangrijk is.

Verpleeghuizen

Voor Marij de Vries uit Amsterdam een reden om haar yogakennis en respect voor oudere mensen met elkaar te verbinden. Marij volgde een training voor yogateacher in India. Gewoon voor haar eigen ontwikkeling, niet met de intentie les te gaan geven. Maar ze leerde daar dat yoga veel meer is dan op een matje oefeningen doen en dat het ook gaat over anderen inspireren. Ze besloot gratis yoga aan mensen in verpleeghuizen te geven. Daar werd zo enthousiast op gereageerd, dat ze vervolgens Granny Yoga oprichtte om ook andere yogadocenten te koppelen aan verpleeghuizen.

Groot effect

Het is een prachtig concept, de docenten doen het allemaal vrijwillig. De stap om vrijwilligerswerk te doen is vaak best groot, maar als je een paar uurtjes per week yoga kunt geven in een verpleeghuis om de hoek is de drempel niet zo hoog meer. Marij vindt iets belangeloos voor anderen doen erg mooi. Veel ouderen krijgen weinig bezoek en de verpleging heeft het vaak druk. Voor de ouderen betekent dat uurtje stoelyoga in de week meer beweging, meer sociale contacten en minder eenzaamheid. Kleine moeite met een groot effect.

Aandacht

Marij heeft een duidelijke missie. Eerst wil ze via Granny Yoga alle verpleeghuizen in Amsterdam voorzien van gratis stoelyoga. En daarna hoopt ze dat het een landelijk vervolg gaat krijgen. Ze zit op dit moment in India en laat ons weten dat ze het geweldig vindt dat er aandacht besteed wordt aan haar initiatief. Ze hoopt dat het ook in andere delen van het land opgepakt gaat worden.

Meer weten? Klik dan hier. Granny Yoga is ook te vinden op Facebook.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top