Yoga met kans op een nat pak; probeer deze zomer Sup Yoga

Ben je gek op yoga? Maar ook op water en de natuur? Combineer die liefdes dan en daag jezelf uit met een lesje Sup Yoga!

Ben je gek op yoga? Maar ook op water en de natuur? Combineer die liefdes dan en daag jezelf uit met een lesje Sup Yoga!

Wat is Sup Yoga?

Sup Yoga of Yoga Sup is een combinatie van de twee sporten yoga en suppen. Bij deze bijzondere sport laat je je yogamatje lekker opgerold thuis, maar ga je met een speciaal daarvoor gemaakte en extra stevige supboard het water op om aldaar je yoga houdingen uit te voeren. Suppen staat voor Stand Up Paddling, oftewel, staand peddelen. Maar bij Sup Yoga hoef je niet veel, of zelfs helemaal niet te peddelen. De uitdaging is juist om je supboard zo stil mogelijk te houden, zodat jij je evenwicht kunt bewaren terwijl je in allerlei verschillende yoga posities op het board staat, zit of ligt.

Ontspanning gecombineerd met een total-body workout

Sup Yoga kun je met een groep doen in een Sup Yoga les of workshop, maar wanneer je al een geoefende yogi bent kun je ook een supboard huren en in je eentje de natuur in trekken. Het leuke van Sup Yoga is dat je lekker buiten bent en kunt genieten van de mooie natuur, de stilte en het kabbelende water, terwijl je tegelijkertijd je spieren, flexibiliteit en evenwicht traint door middel van de yoga oefeningen. Een nat pak behoort natuurlijk wel tot de mogelijkheden, vooral wanneer je voor de eerste keer op een supboard stapt. Maar in de zomer is dat meestal alleen maar verfrissend!

Wat heb je nodig voor Sup Yoga?

Wanneer je nog niet zo bedreven bent in yoga of suppen is het verstandig om je eerste ervaring te delen met anderen onder toeziend oog van een professionele begeleider. Bij veel organisaties waar je een supboard kunt huren zijn er ook mogelijkheden om een Sup Yoga les of workshop bij te wonen. Voor een succesvolle Sup Yoga sessie heb je bij voorkeur een echt Sup Yoga board nodig, maar in ieder geval een extra dik (15 cm) board dat stabiel op het water ligt, zoals een opblaasbaar supboard. Ga je eerst lekker suppen in de natuur voor je begint met yoga dan heb je natuurlijk een peddel nodig. Zorg ervoor dat deze vastgemaakt kan worden aan je board zodat je er geen last van hebt bij het uitvoeren van je yogahoudingen, maar dat je ook niet zonder peddel komt te zitten.

Ga je Sup Yoga doen op een warme zomerdag dan kun je dat gewoon in je zwembroek of badpak/bikini doen. Verbrand je snel of is het toch wat frisser dan kun je ook een wetsuit dragen of kleding die nat mag worden. Om mee te kunnen doen aan een Sup Yoga les of workshop heb je bovendien wel een goede zwemvaardigheid nodig, zodat je jezelf kunt redden als je toch van je board af valt.

 

In de natuur of in het zwembad

Wij hebben het geluk dat we in een waterrijk land wonen. Dat betekent dat je bijna overal wel het water op kunt gaan voor een fijne Sup Yoga sessie in de natuur. Maar als je dit in de winter of herfst doet heb je kans dat het weer niet echt meewerkt. Hoewel natuurlijk water het fijnste is kun je dan ook heel makkelijk uitwijken naar een zwembad. Tegenwoordig kun je bij veel zwembaden terecht voor een Sup Yoga lesje. Helemaal wanneer je nog nooit eerder op een board hebt gestaan is zo’n indoor Sup Yoga les misschien niet zo’n slecht idee. Ook als je nog nooit eerder een yoga pose hebt gedaan kan het verstandig zijn om eerst eens wat houdingen te proberen op het vasteland voordat je de uitdaging aangaat om dit op het water te proberen.

Tips voor een succesvolle Sup Yoga sessie

Eigenlijk kan er tijdens Sup Yoga niet zo heel veel mis gaan, en zolang je plezier hebt, lekker met je lijf bezig bent en geniet van de natuur of de ontspanning is het al helemaal geslaagd. Maar ben jij erop gebrand om het direct perfect te doen, zonder met een plons van je board te vallen, dan zijn dit een aantal handig tips;

  • Hou je ogen op een punt gericht. Bijvoorbeeld door een punt aan de horizon te blijven kijken. Dit maakt het makkelijker om je evenwicht te bewaren, en dus je yogaposes zonder wiebelen uit te voeren.
  • Blijf rustig doorademen en wees niet bang. Wanneer je gespannen en verkrampt op je board staat is het niet alleen een stuk zwaarder maar is de kans ook groot dat je al gauw gaat trillen en wankelen. Een goede, diepe ademhaling is een van de belangrijkste onderdelen van yoga. Adem dus rustig in via je neus en uit via je mond.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen. Zodra je om je heen gaat kijken wat anderen doen verlies je de focus op de horizon én op jezelf.
  • Span je buikspieren aan. Balanceren is een hele goede core workout. Maar het aanspannen van je buikspieren helpt je ook om in evenwicht te blijven.

Waar kan je Sup Yoga doen?

Als je van plan bent om er zelf op uit te trekken kun je op bijna alle plekken waar water is met je board aan de slag; van een gracht in een hippe stad, tot een flinke sloot op het platteland. Je kunt ook op steeds meer plaatsen terecht voor een Sup Yoga sessie. Vooral in de zomer kun je op allerlei mooie plekken op je board balanceren bijvoorbeeld in Wijk aan zee, op de Kralingse Plassen en Bergse Plassen in Rotterdam en op de Amstel in Amsterdam. Maar ook in de Weerribben, Leeuwarden, Zwolle, Loosdrecht en op nog heel veel andere plaatsen worden er SUP yoga lessen gegeven. Wil je er helemaal een geweldige zen ervaring van maken, dan kun je zelfs terecht op Vlieland voor een Sup Yoga les in de Noordzee. Een snelle speurtocht op Google leert je snel waar jij het beste terecht kunt voor je eerste Sup Yoga ervaring.