Nooit te oud om te suppen

Je hebt er vast wel eens eentje heel relaxed voorbij zien glijden over het water, misschien toen je een terrasje pakte in een hippe stad of juist ergens in een prachtig natuurgebied; een supper.

Je hebt er vast wel eens eentje heel relaxed voorbij zien glijden over het water, misschien toen je een terrasje pakte in een hippe stad of juist ergens in een prachtig natuurgebied; een supper. Oftewel iemand die aan suppen doet. Lijkt dat jou ook wel wat? Dan is er goed nieuws, want suppen is voor alle leeftijden. Mits je tenminste je zwemdiploma op zak hebt.

Wat is suppen

Suppen is het werkwoord van sup, wat een afkorting is van stand-up-paddle. Bij het suppen sta je rechtop op een surfboard en ga je met behulp van een peddel vooruit. Deze sport is vermoedelijk ontstaan in Hawaï al zijn er ook aanwijzingen dat Australië het land van herkomst zou kunnen zijn. Wanneer de eerste persoon zich op deze manier op het water besloot voort te bewegen is niet helemaal duidelijk, maar uit beelden blijkt dat dit in ieder geval in 1939 al gedaan werd.

Suppen populair onder 50 plussers

Pas in 2005 werd suppen een populaire buitensport. En de afgelopen jaren is deze watersport ook in Nederland steeds populairder geworden, en dan juist met name onder sporters van 45 jaar en ouder. Ons waterlandje leent zich natuurlijk perfect voor deze leuke en toegankelijke sport. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om te leren. Na een oefenlesje ben je al klaar om zelfstandig het water op te gaan.

Wat heb je nodig om te suppen

Vooral wanneer je nog nooit gesupt hebt is het aan te raden om eerst eens in het gezelschap van anderen een sup-les te volgen. Hoewel een fitte tachtigjarige nog prima zou kunnen suppen zijn er wel een aantal dingen die je moet kunnen om een fijne sup-ervaring te hebben. Zo is het belangrijk dat je in staat bent je evenwicht te bewaren. Is jouw evenwichtsgevoel niet heel geweldig? Dan is het juist heel goed om dit te trainen door middel van suppen, en je maakt het jezelf wat makkelijker door dan om een extra breed sup board of een opblaasbaar board te beginnen.

Hoewel je natuurlijk zelf bepaalt hoeveel inspanning je wilt leveren, zul je wel een beetje kracht moeten hebben wil je vooruit komen, met name in je bovenlijf, want peddelen doe je natuurlijk met je armen. Ook het in balans houden van je lichaam kost kracht. Waar je je in het begin echt over zult verbazen. Suppen is echt een work-out! Dat betekent ook dat je wel wat uithoudingsvermogen nodig hebt. Ben je bezig om je conditie op te bouwen kies dan gewoon voor kortere routes, zodat je niet helemaal afgepeigerd weer aan wal gaat.

Behalve water, een sup board met koord, een peddel, een kundige instructeur en natuurlijk een zwemdiploma heb je niets nodig. Een board en peddel kun je tijdens een proefles uiteraard gewoon lenen. Ben je helemaal om en wil je voortaan zelfstandig suppen, dan zijn de volgende dingen ook handig.

  • Sup kleding: sup kleding, surfkleding of een wetsuit beschermt je tegen het koude water en de uv stralen van de zon. Al kun je op mooie dagen natuurlijk ook goed ingesmeerd zonder sup kleding het water op
  • Surfschoenen: surfschoenen houden je voeten goed op temperatuur en zorgen voor een goed houvast
  • Drybag: Neem een waterdichte tas mee tijdens het sup boarden, zo kun je altijd eten en drinken meenemen. Stop hier ook je telefoon in zodat je altijd kunt bellen in geval van nood. Een flesje zonnebrand mag ook niet ontbreken

De voordelen en nadelen van suppen
Suppen is niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar het heeft ook een aantal fijne voordelen.

Goed voor je lijf
Zo is het natuurlijk een hele goede training voor je lichaam. Je gebruikt namelijk niet alleen je armen om te peddelen, maar al je spieren om je evenwicht te bewaren en vooruit te komen. Bovendien sta je de hele tijd, wat in een tijd waarin we allemaal veel te veel zitten ook nog eens hartstikke gezond is. Als je dit op de juiste manier en met de juiste spullen doet is het kans op een blessure ook nog eens hartstikke klein.

Heerlijk zen
Stel je even voor; een lekker zonnetje schittert op het water, dat zachtjes kabbelt en klotsende geluidjes maakt tegen je board terwijl er verder, behalve in de verte het gekrijs van een meeuw, niets anders te horen is. Op een supboard is het niet moeilijk om al je zorgen even lekker aan wal te laten en je alleen maar te focussen op het glijden door het water, je eigen lijf en de prachtige natuur.

Gezonde buitenlucht
Voor veel mensen heeft het water een magische aantrekkingskracht. Toch zijn veel watersporten best intensief en voor sommige mensen daardoor niet toegankelijk. Met suppen ben je heerlijk buiten en op het water, zonder dat je hiervoor een grote inspanning hoeft te leveren.


Lekker makkelijk
Wil je wel graag iets actiefs gaan doen maar heb je geen zin of tijd om jezelf een ingewikkelde nieuwe sport aan te leren? Suppen is heel toegankelijk en na een korte proefles is er geen enkele reden waarom je niet zelf kunt suppen. Dat het zo’n toegankelijke sport is betekent ook dat je het met de hele familie zou kunnen doen, als je daar tenminste zin in hebt. Je kunt zelfs je hond meenemen, mits die van water houdt en zich een beetje staande kan houden.

Suppen kan (bijna) overal
Of je nou in een grote stad woont of ergens in een klein plattelandsdorpje; bijna overal is er wel een mogelijkheid in de buurt om je sup board te water te laten. Dat hoeft echt niet per se een groot meer of een zee te zijn. Een klein meertje of riviertje is helemaal prima, of zelfs een flinke sloot kan een hele goede optie zijn.

Betaalbaar
Wanneer je verliefd bent geworden op deze sport, moet je eerst even investeren in een board en peddel, en eventueel een wetsuit. Maar dan ben je ook voor een hele lange tijd klaar. Je kunt je natuurlijk aansluiten bij een clubje waar je mogelijk contributie betaald, maar je kunt ook gewoon zelf een clubje vormen als je daar behoefte aan hebt.

Een gevoel van vrijheid
Zo in je eentje op het water met de wind in je haar geeft suppen een enorm gevoel van vrijheid. Dat is meteen ook een van de nadelen van deze sport, want dit gevoel kan best verslavend zijn. Voor je t weet sta je elke dag op je board om de hele (digitale) wereld even lekker los te laten.

Een nat pak en vies weer
Een nadeel van suppen is dat je natuurlijk de kans loopt op een nat ‘pak’. Want als het goed is heb je een wetsuit aan of is het een fijn weertje en draag je een bikini of zwembroek. Maar sommige mensen suppen liever met kleren aan. En die blijven dan niet altijd droog. Maar daar kun je natuurlijk rekening mee houden door een setje droge kleding mee te nemen in een drybag of achter te laten bij de plek waar je bent opgestapt. In de lente en zomer is suppen natuurlijk het allerfijnste, wanneer de temperatuur aangenaam is en er een fijn zonnetje schijnt. In de winter suppen is alleen mogelijk met de juiste beschermende kleding en dan nog is het water wel erg koud. De oplossing; gewoon niet vallen, en een thermos met warme drank meenemen om op te warmen!

Tips voor beginnende suppers

Kan jij niet wachten om na je proefles lekker remi het water op te gaan met je sup board. Dan zijn deze tips handig om mee te nemen. Zorg er niet alleen voor dat je je telefoon bij je hebt maar laat ook altijd iemand weten waar je gaat suppen, voor het geval de moderne technologie je in de steek laat. Zorg ervoor dat je de route goed weet, ook al heb je hem bij de hand. Vergeet je leash, oftewel het koord waarmee je je board aan jezelf bevestigd, niet. Zo weet je zeker dat jullie elkaar niet kwijtraken. Ben je van plan om te genieten van een mooie zonsondergang op het water? Bedenk je dan dat het daarna gauw donker wordt en dat een beetje licht dan wel handig is. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent op het water en dat je zelf ook goed kunt zien waar je naartoe supt.

Bronvermelding: https://www.supboard-99.be/blog/geschiedenis-van-SUP/