In het leven moet je altijd een blik op de toekomst houden en vooruit denken. Vanaf een bepaalde leeftijd moet je er ook rekening mee houden dat je fysieke mogelijkheden beperkt worden. Het is verstandig om dan na te denken over het levensloopbestendig maken van je woning. Maar hoe kun je zo’n project financieren als je er het spaargeld niet voor hebt? We bespreken drie opties.
Subsidie of lening bij de gemeente
De eerste optie om te onderzoeken, is of er in jouw gemeente regelingen zijn voor het levensloopbestendig maken van woningen. Het kan zo zijn dat er subsidies voor beschikbaar zijn omdat men wil aanmoedigen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Onderzoek ook of er vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bepaalde hulpmiddelen via de gemeente geregeld kunnen worden. Verder is het ook mogelijk dat er bij jouw gemeente een lening tegen gunstige voorwaarden af te sluiten is om het levensloopbestendig maken van je woning mee te financieren. Dit zijn de gunstige opties wanneer je zelf niet over het spaargeld beschikt om het project te kunnen uitvoeren.
Persoonlijke lening
Is het niet mogelijk om bij de gemeente een subsidie of lening te ontvangen? Dan kun je een persoonlijke leningoverwegen om het levensloopbestendig maken van je woning te bekostigen. Dan is het wel belangrijk dat je een duidelijk plan hebt voor het project, waarbij je de kosten goed in beeld hebt. Zo voorkom je dat je op een bepaald punt toch geld tekort komt of dat je onnodig veel geld leent. Je moet het geleende bedrag immers met rente terugbetalen, waardoor je verbouwing duurder uitvalt dan wanneer je het zonder lening zou doen.
Doorlopend krediet
Een alternatieve vorm van lenen is een doorlopend krediet. Dit is een praktische keuze wanneer je je niet wilt vastpinnen op een bepaald budget. Wanneer je een doorlopend krediet afsluit, bepaal je met de kredietverstrekker een bedrag dat je gedurende een bepaalde periode kunt opnemen. Wat je niet opneemt, hoef je niet terug te betalen en je betaalt daar ook geen rente over. Over het deel dat je wel opneemt betaal je natuurlijk wel rente, en deze kan variabel zijn omdat je het geld in feite niet in één keer leent. Alles wat je aflost, kun je ook weer opnieuw opnemen binnen de looptijd.
Natuurlijk is het zo dat een verbouwing geld kost en geld lenen natuurlijk óók. Toch is het goed besteed geld, want het is heel wat waard dat je zo lang mogelijk in je eigen vertrouwde woning kunt blijven.