close
  • vrijdag 17 september
Algemeen

Wie wint vanavond de Gouden Televizier-Ring 2020?

Wie wint vanavond de Gouden Televizier-Ring 2020?

Vanavond wordt voor de 55ste keer het Gouden Televizier-Ring Gala live uitgezonden op NPO1, vanuit Theater Carré in Amsterdam. De presentatie ligt in handen van Dionne Stax en Frits Sissing. Vanwege de coronamaatregelen zijn alleen de genomineerden aanwezig. Voor de felbegeerde ring zijn dat dit jaar de makers van Nick, Simon & Kees: Homeward Bound, Beste Zangers en Over mijn lijk in de race.

Over mijn lijk

Het programma Over mijn lijk is al jaren op televisie, maar maakte nog nooit eerder kans op een Gouden Televizier-Ring. Presentator Tim Hofman zou het “een mooi eerbetoon vinden aan alle veertig deelnemers voor het lef dat ze hebben gehad om mee te doen”. Tim is ook genomineerd voor de Televisie-Ster Presentator.

Beste Zangers

Voor Beste Zangers is het de derde nominatie. Hoewel deze nominatie voor het vorige seizoen van het programma is, is het toch ook een beetje het feestje van Nick & Simon. Zij namen de presentatie van de laatste editie over van Jan Smit, die verstek moest laten gaan vanwege een burn-out. Vooral Stef Bos en Sanne Hans maken dit jaar indruk met hun vertolkingen van de nummers van de andere deelnemers aan het programma.

Homeward Bound

Het Volendamse zangduo heeft met Nick, Simon & Kees: Homeward Bound ook kans op de ring. Ze maakten deze zomer een documentaire over hun muzikale helden Simon & Garfunkel. Veel kijkers vonden het een mooi programma en het leverde hen zelfs de complimenten op van Paul Simon zelf. Hij sprak de beide mannen toe in een videoboodschap. “Ik zag een video van jullie optreden en het klonk erg goed. Het klonk als Simon & Garfunkel.”

Ik schreef eerder al over de documentaireserie. Simon & Garfunkel vormen een belangrijk onderdeel van de muziekgeschiedenis. De liedjes die in de documentaire van drie Volendamse vrienden voorbijkomen leveren veel herkenning op. Wie kent niet hits als The Boxer, Cecilia, Mrs. Robinson en The sound of silence? Songs die uitblinken door eenvoud; alleen een gitaar en de serene tweestemmige zang van de beide mannen. Voor Nick en Simon is dit duo altijd een bron van inspiratie geweest als het gaat om tweestemmige zang. Ze vinden dan ook dat hun muziek doorgegeven moet worden aan de volgende generatie.

Televizier Oeuvre Award

We zullen zien wie de felbegeerde Gouden Televizier-Ring in de wacht sleept. En welke jurk Dionne draagt, want dat is ook al een tijdje een hot topic op social media. Nog even voor de statistieken: RTL heeft tot nu toe de meeste gouden ringen gewonnen, namelijk dertien. Daar zal nu nog geen veertiende bij komen, want alle genomineerde programma’s zijn van de publieke omroep.

Chantal Janzen kan vanavond haar zesde Televizier-Ster mee naar huis nemen. Het lijkt er ook op dat er een Televizier Oeuvre Award uitgereikt gaat worden. Die prijs is voor iemand die zich jarenlang heeft bewezen op de Nederlandse televisie. De award is drie keer eerder uitgereikt: aan Willem Duys, Mies Bouwman en Linda de Mol. Matthijs van Nieuwkerk wordt genoemd als vierde winnaar. We zullen zien of de geruchten waar zijn, of dat het een afleidingsmanoeuvre is.

Hier een overzicht van alle andere genomineerden:

 Zilveren Televizier-Ster presentator
– André van Duin
– Beau van Erven Dorens
– Tim Hofman

Zilveren Televizier-Ster presentatrice
– Miljuschka Witzenhausen
– Chantal Janzen
– Eva Jinek

Zilveren Televizier-Ster acteur
– André van Duin
– Angela Schijf
– Elise Schaap

Televizier-Ster talent
– Holly Mae Brood
– Martien Meiland
– Bram Krikke

Televizier-Ster jeugd
– Beestenbrigade
– Dropje
– H3L

Televizier-Ster online-videoserie
– #BOOS
– Jachtseizoen 2019
– Politievlog van politievlogger Jan-Willem

 

 Foto’s: AVROTROS

Geschreven door: Boukje Wiersma