Terugkijktip: Nick en Simon in de voetsporen van Simon and Garfunkel

Nick & Simon en vriend Kees Tol reizen in de documentaire Homeward Bound hun muzikale helden Paul Simon en Art Garfunkel achterna. De serie is nog te zien op de site van Avrotros. Aanrader! Lees hier waarom.

Paul Simon en Art Garfunkel (beide 78) kennen elkaar van de lagere school. Ze begonnen tijdens hun highschooljaren serieus samen muziek te maken. Eerst onder de naam Tom & Jerry, maar je kent hen natuurlijk als ‘Simon & Garfunkel’. Voor onze eigen Nick en Simon is dit Amerikaanse duo altijd een bron van inspiratie geweest, zeker als het gaat om hun tweestemmige zang. Ze vinden dan ook dat de muziek van hun idolen doorgegeven moet worden aan de volgende generaties.

En dus reisden de twee samen met vriend Kees Tol af naar New York, waar de muzikale carrière van Paul en Art begon. Het leverde leuke televisie én een documentaire over het duo op, dat prachtige liedjes maakte als The Boxer, Cecilia, Mrs. Robinson en The sound of silence. Vrienden waren het echter niet. Ze leven beide nog, maar schijnen elkaar nooit meer te spreken.

Nick & Simon, eveneens een duo met een gitaar en tweestemmige zang, draaiden tijdens hun middelbare schoolperiode de hele dag door platen van Simon & Garfunkel. Hun muziek mag als het aan hen ligt dan ook niet verloren gaan. “Het is uniek goed!”.

Live in Central Park

Simon & Garfunkel maken deel uit van de muziekgeschiedenis van heel veel mensen. Zelf heb ik  niet alleen de LP ‘Bridge over troubled water’, maar ook een registratie van hun bekende optreden in Central Park in 1981. Bijna een half miljoen mensen waren daar getuige van een geweldig liveconcert. De nummers van de twee mannen zijn sterk door eenvoud; alleen een gitaar en serene tweestemmige zang. Ik denk dat ik niet de enige ben die veel van de liedjes mee kan zingen.

De making of

Avrotros zond de afgelopen weken een vijfdelige serie uit over de ‘making of’ van de documentaire. Vermakelijk om naar te kijken, niet in de laatste plaats vanwege de humoristische bijdrage van Kees Tol en de discussies in plat Volendams. Het drietal bezoekt onder andere de middelbare school van Paul en Art en hun ouderlijke huizen. In dat van Art blijkt nog een doos met schatten te staan, persoonlijke spullen die hij achter heeft gelaten, zoals handgeschreven liedjes en dagboeken.

Voices of old people

De voorlaatste aflevering van de serie kreeg de titel ‘Levenslessen’ en was wat mij betreft het hoogtepunt. Simon & Garfunkel maakten ooit het bijzondere nummer Voices of Old People. Ze bezochten daarvoor het bejaardentehuis United Hebrew’ en namen daar gesprekken met bewoners op. Het nummer, dat feitelijk alleen maar tekst bevat, is te vinden op het album ‘Bookends’ over de levensloop van geboorte tot overlijden. Nick, Simon en Kees gaan naar hetzelfde bejaardentehuis om te praten met de huidige bewoners. Het levert ontroerende gesprekken en levenswijsheden op. “De periode voordat mijn vrouw overleed was de mooiste tijd uit mijn leven”, vertelt een bewoner geëmotioneerd. “Ze betekende alles voor me. Ik denk dat ik een goede man voor haar ben geweest”. Op de vraag van Simon of hij dingen anders had willen doen, zei hij “Ik zou eerder met haar getrouwd zijn”. Een mevrouw van 96 (die zich 80 voelt) wordt gevraagd wat ze anderen mee wil geven. “Doe elke dag je uiterste best en doe anderen geen verdriet”, is haar antwoord. Een andere bewoonster zegt op dezelfde vraag: “Je moet van tegenslag genieten, net als van geluk. En met genieten bedoel ik dat je ervan moet leren.” Voordat ze weggaan spelen Nick & Simon nog “Bridge over troubled water’ voor de ouderen, die daar zichtbaar van genieten.

Kees Tol, die meedeed aan het Perfecte Plaatje en een verdienstelijk fotograaf is, maakt tijdens de reis een aantal replica’s van albumhoezen van Simon & Garfunkel, maar dan met Nick & Simon in de hoofdrol.

Nick & Simon spelen tijdens hun roadtrip veel nummers van hun legendarische voorgangers. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ze muzikaal niet kunnen tippen aan Paul Simon en Art Garfunkel, al doen ze het best goed. Gelukkig weten ze dat zelf ook wel en blijven ze bescheiden. De mannen hopen heimelijk op een ontmoeting met een van hun idolen. Of dat uiteindelijk ook gaat lukken zal ik niet verklappen. Alle afleveringen van het tv-programma Homeward Bound en de documentaire kun je namelijk nog terugkijken op de site van Avrotros.

Luister hier een nummer van Simon & Garfunkel, live in Central Park.

Foto’s: beeldbank Avrotros en eigen albumhoes