Werkgevers weten niet hoe ze een arbeidsgehandicapte moeten aannemen

Heb jij ervaring met het aannemen van arbeidsgehandicapten?

In Nederland zijn 1,7 miljoen arbeidsgehandicapten volgens het Centraal Bureau Statistiek. Meer dan de helft van Nederlandse werkgevers is niet van plan om mensen met een beperking aan te nemen.

Dit blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. De voornaamste reden hiervoor is onwetendheid.

Drempels

Werkgevers stellen dat ze geen geschikte functies hebben voor arbeidsgehandicapten of niet over voldoende ervaring beschikken om de nodige aanpassingen te maken. De grootste drempel voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen is dat ze niet weten, waar ze moeten beginnen”, aldus Olav van Doorn van Nationale Talentenbank.

Om deze drempel te overbruggen helpt de Nationale Talentenbank werkgevers vacatures te vullen met geschikte kandidaten die een arbeidshandicap hebben. Ook Bert van Boggelen, van De Normaalste Zaak- een organisatie die zich inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt – sluit zich hierbij aan. Ook noemt van Boggelen bureaucratisch papierwerk en onvoldoende ondersteuning bij de begeleiding van arbeidsgehandicapten als drempel.

Voordelen

Jammer, want er hangen veel voordelen aan het aannemen van personen met een beperking. Mensen met een beperking zijn doorgaans gemotiveerd, loyaal en gekwalificeerd. Daarnaast biedt het aannemen van arbeidsgehandicapten en personen met een beperking toegang tot nieuwe talenten, klantgroepen en markten. Het zou zonde zijn om zulke talenten te laten schieten.

Infographic

Om de Nederlandse werkgevers een handje te helpen, heeft Viking Direct een infographic gemaakt die het wervingsproces van een arbeidsgehandicapte op een simpele manier in kaart brengt. Lees hier nog een aantal exclusieve tips van experts.