Weinig huizen beschikbaar voor modale inkomens

Het is voor huizenkopers met een modaal inkomen vrijwel onmogelijk een woning te vinden. Vooral voor alleenstaanden met een modaal inkomen is het aantal betaalbare woningen zeer gering. Slechts zes procent van het huizenaanbod is beschikbaar voor deze inkomensgroep.

In de provincies Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant is de situatie voor woningzoekenden met een modaal inkomen het meest uitzichtloos. In Groningen en Friesland maakt een single huizenkoper de meeste kans om een woning te vinden. Hoewel tweeverdieners meer mogelijkheden hebben, lopen ook zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Het modale inkomen in 2019 is vastgesteld op 36.000 euro. Met dit salaris kun je als single een hypotheek krijgen van ongeveer 163.000 euro. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker in het onderzoek uitgegaan van 60.000 euro (36.000 + 24.000 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo’n 285.000 euro.

Alleenstaande huizenkopers vissen achter het net

Als modale eenverdiener maak je op dit moment nog de meeste kans op een woning in Groningen. Het percentage betaalbare woningen ligt hier op 24 procent van het totale woningaanbod. Ook in Friesland (16 procent) en Drenthe (14 procent) staan nog betaalbare woningen te koop. Het aanbod is echter zeer schaars: een alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen komt slechts voor zes procent van het totale woningaanbod in aanmerking. Door de sterk stijgende huizenprijzen in met name de Randstad – Noord-Holland (3 procent), Zuid-Holland (5 procent) en Utrecht (1 procent) – krijgen de single huizenkopers in deze regio’s nauwelijks een voet tussen de deur.

Voor modale eenverdieners die in een grote stad willen wonen, is de situatie nog uitzichtlozer. In Eindhoven komen zij in aanmerking voor 2 procent van het totale aanbod, in Utrecht en Almere is dat slechts 1 procent. Groningen (13 procent) en Rotterdam (10 procent) zijn nog het meest toegankelijk.

Meer diversiteit woningaanbod cruciaal

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar voor de grote groep middeninkomens in Nederland. In veel provincies wordt door het schaarse aanbod regelmatig overboden, waardoor huizenkopers, naast de kosten koper,  extra eigen geld moeten inbrengen.

“Vooral de alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen vist achter het net, terwijl deze groep alleen maar groter wordt. Dat is zorgwekkend, omdat de doorstroming op de huizenmarkt stagneert”, benadrukt Michel van den Akker, algemeen directeur van De Hypotheker. “Het is dan ook cruciaal dat er voldoende woningvoorraad beschikbaar is voor de modale inkomens. Dit is mogelijk door nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse of door het stimuleren van de doorstroming onder senioren. Want een betaalbare woning moet voor iedereen mogelijk zijn, niet alleen voor de hogere inkomens.”

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top