Weet jij hoe je pensioen geregeld is?

Bij het overstappen naar een andere baan vragen maar weinig mensen naar de pensioenregeling. Zou toch wel eens goed zijn.

‘En hoe zit het met de pensioenregeling?’. Heb jij dat wel eens gevraagd bij een sollicitatie?

Mensen die tijdens een sollicitatiegesprek naar de pensioenregeling gevraagd hebben, zijn een zeldzaamheid. Dit item valt veelal in de categorie ‘dat zal wel geregeld zijn’ of ‘daar heb ik toch geen invloed op’. Waarmee je natuurlijk nooit weet of de regeling nou in orde is of niet.

Geen onderwerp voor een verjaardagsrondje

Het is ook geen onderwerp voor tijdens het verjaardagsrondje. Zoals er vaak geheimzinnig en nieuwsgierig wordt gevraagd naar ‘wat die baan nou schuift’, zo zelden wordt er over het pensioen gepraat met vrienden of familie.

Misschien heeft dat met het feit te maken dat we er zelf vaak maar weinig details van weten op te lepelen. Maar het kan net zo goed te maken hebben met het feit dat het pensioen als onderwerp met ouder worden te maken heeft en veel mensen daar niet mee bezig willen zijn.

Verontrustende uitkomst

De Rabobank en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hebben er middels onderzoek hun licht op laten schijnen en komen met de verontrustende uitkomst dat een derde van de werkenden in loondienst in Nederland niet genoeg pensioen opbouwt.

Dan zijn we weer terug bij af want de meeste werkenden weten niet of hun regeling beter of slechter is dan gemiddeld. We weten het van onszelf al niet, laat staan dat we kunnen vergelijken. Vandaar dat de pensioenopbouw niet of nauwelijks ter sprake komt bij het overstappen naar een andere werkgever.

Ga sparen

Beide instanties zetten een en ander op een rij. Zo zijn de pensioenen het slechts geregeld in de sectoren zakelijke dienstverlening, uitzend- en detacheringsbedrijven, beveiliging en vervoer. Daar gaat het nogal eens om een pensioen dat lager is dan zeventig procent van het laatst verdiende inkomen. In de overheid, zorg en bouw zijn de regelingen beter.
Advies: bouw extra vermogen op, ga sparen of beleggen, of los extra af op je hypotheek.

Bron: Nu.nl/ANP