Week tegen het pesten: over kreukels en littekens

Het pesten wordt minder, maar daarmee is het de wereld niet uit. Cijfers en een persoonlijke verhaal.

Het is de Week tegen Pesten en hoewel ik het goed vind dat er aandacht aan het onderwerp wordt besteed, maakt het ook iets verdrietigs in me los. Omdat het blijkbaar nog steeds nodig is, zo’n campagne.

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat er op middelbare scholen in ons land minder gepest wordt. Er is een dalende trend zichtbaar, maar het gaat nog steeds over 50.000 scholieren. In het lager onderwijs is het percentage gelijk gebleken. Tien procent van de kinderen wordt gepest en dat gaat om 150.000 kinderen. Wat mij betreft zijn dat dus 200.000 kinderen teveel. En dan hebben we het nog niet over alle volwassenen die met pesten te maken krijgen op werk, in hun buurt of op de sportclub. Dat schijnt een groot taboe te zijn, want pesten wordt gezien als ‘iets voor kinderen’. Maar het overkomt ook ouderen. Omdat ze sociaal net wat onhandiger zijn dan anderen, een opvallend uiterlijk hebben of voor de omgeving waarin ze zich bevinden de verkeerde huidskleur of seksuele geaardheid.

HjØrdis

Sinds 2015 is er een Antipestwet en voor scholen zijn lespakketten beschikbaar om pesten bespreekbaar te maken. Voor iedereen die het onderwerp interessant vindt heb ik nog een tip. Op Netflix kijk ik de serie ‘Rita’ over een sexy, kettingrokende, vrijgevochten Deense lerares. Bij de fans zie ik nu een vette grijns op het gezicht verschijnen. Maar dat terzijde. Over een collega van Rita is een korte spin-off gemaakt: Hjørdis. Deze ontroerend onbeholpen en op het eerste gezicht een beetje wereldvreemde vrouw, blijkt een geweldige lerares. Ze organiseert een toneelstuk voor het anti-pestproject op school. De kinderen die zich opgeven voor het stuk, vallen allemaal een beetje buiten de boot. Omdat ze anders zijn. Doof, dik, bang, teveel dit en te weinig dat. Doordat Hjørdis zich kwetsbaar opstelt, vecht voor de eigenheid van al deze prachtige kinderen en strijdt tegen alle vooroordelen, ontstaat er iets heel erg moois. Ze worden gezien zoals ze zijn en krijgen de plek waar ze recht op hebben. Van mij mogen ze deze miniserie op alle scholen gaan inzetten als lesmateriaal tegen pesten. Ik kan nu beschrijven hoe één van de jongetjes uiteindelijk toch de prinses mag spelen (ja er staat prinses). Het is ook nog eens hilarisch. Maar ga vooral zelf kijken als het onderwerp je iets doet.

Levenslange schade

Pesten en niet jezelf kunnen zijn is van alle tijden. In het boek dat ik kortgeleden heb gelezen was het toevallig ook een thema. “Ze pesten haar omdat ze bestaat, meer aanleiding hebben ze niet nodig” en “Ze kan goed rennen, je leert goed rennen als je vaak achterna gezeten wordt” zijn zinnen die ik lees. Zelf heb ik er ook ervaring mee, als je krullen hebt ben je al snel een schaap. Maar ik had geluk, het hield vanzelf weer op. Veel kinderen en volwassenen hebben minder geluk. Tegenwoordig hebben de kwetsbaren er nog een extra draak bij om tegen te vechten: pesten via Social Media. Ik ken de voorbeelden en het verdriet van iemand die het overkwam van dichtbij. Pesten is moeilijk aan te pakken en het levert vaak levenslange schade op, in de vorm van burn-out, depressie, verslaving, posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), automutilatie en zelfmoordpogingen. Als ik dat rijtje zo zie krijg ik er een knoop van in mijn maag. Maar hoe lastig het ook te bestrijden is, laten we in ieder geval doorgaan met er aandacht aan te besteden.

verkreukeld papierWat pesten doet

Wat ik ooit met mijn eigen kinderen heb gedaan om te laten zien wat pesten met iemand doet, wil ik graag delen. Ik gaf ze een A4-tje en vroeg hen om dat te verfrommelen, erop te stampen en ermee te gooien. Scheuren mocht niet. Dat vonden ze leuk om te doen. Daarna vroeg ik of ze het papiertje weer in de oude staat terug wilden brengen, vouwen eruit en gladmaken. Dat ging niet. Wat overbleef was een stuk papier met kreukels. Het leerde hen dat hoe vaak je ook sorry zegt en probeert alles glad te strijken, de littekens niet meer weg gaan..

De redactie van 50+ zou graag in contact komen met iemand die pesten aan den lijve heeft ondervonden. Als kind of als volwassene, dat maakt niet uit. Wil je je verhaal vertellen, stuur dan een mailtje naar boukje@50plusinnederland.nl.