We kopen graag een boek maar via de bieb gaan we voor het e-book

Leen jij nog wel eens een boek bij de bieb of ga je voor het lenen van een e-book?

In 2017 was één op de dertien uitgeleende boeken een e-book. Het e-book is daarmee duidelijk in opkomst want wie lid is van de lokale bibliotheek kan gratis gebruik maken van de online bieb.

Sommige mensen zweren erbij. De geur van een fysiek boek… daar kan een e-book niet tegenop. Lekker bladeren, oortjes creëren op de hoek van interessante pagina’s, koffiekringen op de achterflap. Een boek is een gebruiksvoorwerp waar je inspiratie van krijgt, informatie uit op kan doen of gewoon mee kunt wegdromen naar andere werelden. Lang leve het boek. Ze worden dan ook nog altijd graag gekocht, maar er is een kentering gaande als het gaat om het lenen ervan.

Hendrik Groen

De NS publieksprijs ging dit jaar naar Hendrik Groen, ofwel schrijver Peter de Smet. Ook in 2016 ging hij er met deze publieksprijs vandoor. De boeken over ouder worden en dat op een zo leuk mogelijk manier proberen te doen, worden gretig gelezen. Veelal in papieren versie. We kopen klaarblijkelijk nog altijd graag boeken. Vooral in de decembermaand gaan er flink wat boeken over de toonbank, want ook een boek cadeau krijgen wordt door veel mensen gewaardeerd.

Boeken uit de bieb

 Toch lijken steeds meer mensen e-books te lezen. Als het gaat om boeken uit de bieb zien we namelijk heel andere cijfers. Het aantal gebruikersaccounts van de digitale bibliotheek is in de afgelopen twee jaar met 144 procent gestegen, zo melden de Koninklijke Bibliotheek en het CBS.

Daling in aantal uitgeleende fysieke boeken

In 2017 leende de landelijke bibliotheek 5,4 miljoen e-books uit. Is dat veel? Behoorlijk. Het is een stijging van meer dan veertig procent in twee jaar tijd. De bibliotheek heeft nu 602.000 accounts. Maar liefst 77 procent daarvan wordt gebruikt voor het lenen van e-books. Het gevolg is dat er een enorme daling is in het aantal fysieke boeken dat uitgeleend wordt. In 2016 waren het er 68 miljoen. Vergelijk dat eens met een getal uit de jaren tachtig; Toen ging het om ruim honderdzeventig miljoen in een jaar.

Bron: Boekenieuws