Wat weten we nu echt van het boerenleven?

Heb jij een andere kijk gekregen op het boerenleven na het zien van Onze Boerderij?

Wat weten we eigenlijk echt van boerenbedrijven, van het runnen van een boerderij met koeien of varkens? Mogelijk iets meer dan voorheen sinds Yvon Jaspers in vier afleveringen ons een kijkje gaf in de wereld van de boer. Naar blijkt een andere wereld dan het romantische plaatje dat we kennen uit Boer Zoekt Vrouw. Hier gaat het over melkquota en fosfaatregels. Over het hoofd boven water zien te houden en de strijd met de consument. 

Het lijkt wel of alle programma’s die Yvon Jaspers presenteert een groot succes worden. Boer zoekt Vrouw is al jarenlang een kijkcijferkanon en ook haar nieuwe programma ‘Onze Boerderij’ is enorm goed bekeken. Yvon ging, samen met haar hond, langs bij diverse boeren. Ook bij een aantal uit BZV zoals Frank, Jos en Bertie. Om met eigen ogen te zien hoe zij hun bedrijf runnen.

Serieuzere onderwerpen

Ging BZV vooral om het vinden van de juiste partner met de boerderij als luchtige romantische achtergrond, in het vierdelige Onze Boerderij kwamen serieuzere onderwerpen aan de orde. Het ging over problemen met zaken als melkquota, fosfaatregels en veilingprijzen. Onze kijk op de Nederlandse boeren moet immers ergens op gebaseerd zijn. We zien de buitenkant, maar weten vaak niet waar een boer en boerin werkelijk allemaal mee bezig zijn. Yvon gaf ons dat inkijkje.

Veel minder romantisch

Voor de presentatrice zelf is de boerderij vertrouwd terrein. Haar opa en oma hadden een melkveebedrijf en ze liep al heel jong met haar geitje door het dorp. Het is dus geen toeval dat ze weer een programma heeft gemaakt over het boerenleven. Een leven dat dit keer veel minder romantisch in beeld is gebracht dan BZV.

Eerlijk, maar hard gesprek

Vorige week zondag zagen we varkensboer Hennie in een confronterend gesprek met Yvon. Zij zag de varkens en biggen in de stal op de harde grond liggen, geklemd tussen ijzeren stangen. “Waarom kan er niet een beetje stro op de grond?” vroeg ze, zichtbaar begaan met de leefomstandigheden van de dieren. Hennie legde daarop uit dat dat de kostprijs te hoog maakt. En de consument is niet bereid een hogere prijs te betalen voor een stukje varkensvlees. Hoe beter dieren het hebben, hoe duurder het vlees dus. “Het welzijn van het dier botst met de consumptie,” aldus de boer. Als mensen bereid zijn tot het neerleggen van hogere prijzen dan zou hij meteen de leefomstandigheden veranderen. Op social media is er alle lof voor dit eerlijke maar harde gesprek.

Naar de slacht

Er waren iedere week de nodige dilemma’s. Zo moest boer Frans vanwege milieumaatregelen 21 van zijn koeien naar de slacht brengen, waaronder lievelingskoe Truus en een aantal drachtige koeien. Hij hield het niet droog. Jos en Dycke gooiden het roer om en maakten van hun enorm grote akkerbouw- en bloembollenbedrijf een tweemanschap waarin ze alles samen doen zonder personeel. Het was de enige manier om het financieel te redden. Maar ze voelen zich er uiteindelijk goed bij.

We moesten het doen met maar vier afleveringen. Mocht je Onze Boerderij gemist hebben, dan kun je hier de uitzendingen terug kijken.